#Safe2EatEU
06.06.2024
7 czerwca 2024 roku po raz kolejny będzie obchodzony Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ustanowiony w 2018 roku, na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
W tym roku kampania powraca z nazwą #Safe2EatEU. Jej celem jest podnoszenie świadomości społeczeństwa nt. bezpieczeństwa żywności oraz budowanie ich zaufania do systemu żywnościowego UE. Kluczowym przesłaniem jest, że żywność dostępna na rynku jest bezpieczna a niebagatelną rolę w podtrzymaniu tego bezpieczeństwa odgrywają konsumenci.
Adresatami kampanii są przede wszystkim obywatele Europy w wieku od 18 do 55 lat. Kampania jest skierowana do ogółu społeczeństwa, do osób o wysokim poziomie świadomości i niewielkim zainteresowaniu bezpieczeństwem żywności, po osoby bardzo zaniepokojone i mniej poinformowane. W dotarciu do takiej grupy niezwykle pomocne będzie stosowanie zasad prostego języka, od dawna promowanego przez GIS.
Spośród wielu proponowanych przez EFSA tematów, w Polsce jako uczestnicy tego międzynarodowego przedsięwzięcia, skupiamy się na tematach związanych z higieną żywności, chorobami przenoszonymi przez żywność oraz suplementami diety.