W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią

28.05.2024

Na zdjęciu jest matka karmiąca piersią dziecko.
  • Od 1993 roku, między 26 maja a 1 czerwca obchodzimy Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią. 
  • Karmienie piersią ma ogromne znaczenie dla przyszłości niemowlęcia: zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, alergii i infekcji, wzmacnia odporność organizmu, nawet w dorosłym życiu.
  • Pokarm kobiecy ma unikalne właściwości – zawiera wszystko, co jest potrzebne, by dziecko rozwijało się prawidłowo w pierwszym okresie życia, a jego skład dostosowuje się do potrzeb rosnącego malucha.

Wiele światowych instytucji zajmujących się ochroną zdrowia uznaje karmienie piersią za standard w żywieniu niemowląt i małych dzieci. Należą do nich:

  • Światowa Organizacja Zdrowia,
  • UNICEF,
  • Amerykańska Akademia Pediatrii,
  • Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci,
  • Dyrektoriat Zdrowia Publicznego i Oceny Ryzyka Komisji Europejskiej,

a w Polsce:

  • Ministerstwo Zdrowia,
  • Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.

Eksperci zalecają karmienie dziecka wyłącznie piersią przez pierwsze półrocze życia, a następnie wprowadzanie żywności uzupełniającej wraz z kontynuacją karmienia piersią do ukończenia drugiego roku życia lub dłużej. W zaleceniach nie ustalono górnej granicy trwania karmienia piersią, pozostawiając to decyzjom matki.

Karmienie piersią wynika z naszej natury i pomaga stworzyć unikatową więź z dzieckiem. Mleko matki dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników i wspomaga niedojrzałe funkcje jego ciała. Wspiera prawidłowy rozwój fizyczny, emocjonalny i poznawczy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób.

Jak dotychczas nie udało się stworzyć mleka modyfikowanego, które wraz z wiekiem dziecka zmieniałoby swój skład oraz posiadałoby właściwości immunologiczne, przeciwzapalne, enzymatyczne, hormonalne oraz stymulujące procesy rozwoju komórek i układów organizmu.

{"register":{"columns":[]}}