Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią
28.05.2024
- Od 1993 roku, między 26 maja a 1 czerwca obchodzimy Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią.
- Karmienie piersią ma ogromne znaczenie dla przyszłości niemowlęcia: zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, alergii i infekcji, wzmacnia odporność organizmu, nawet w dorosłym życiu.
- Pokarm kobiecy ma unikalne właściwości – zawiera wszystko, co jest potrzebne, by dziecko rozwijało się prawidłowo w pierwszym okresie życia, a jego skład dostosowuje się do potrzeb rosnącego malucha.
Wiele światowych instytucji zajmujących się ochroną zdrowia uznaje karmienie piersią za standard w żywieniu niemowląt i małych dzieci. Należą do nich:
- Światowa Organizacja Zdrowia,
- UNICEF,
- Amerykańska Akademia Pediatrii,
- Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci,
- Dyrektoriat Zdrowia Publicznego i Oceny Ryzyka Komisji Europejskiej,
a w Polsce:
- Ministerstwo Zdrowia,
- Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
Eksperci zalecają karmienie dziecka wyłącznie piersią przez pierwsze półrocze życia, a następnie wprowadzanie żywności uzupełniającej wraz z kontynuacją karmienia piersią do ukończenia drugiego roku życia lub dłużej. W zaleceniach nie ustalono górnej granicy trwania karmienia piersią, pozostawiając to decyzjom matki.
Karmienie piersią wynika z naszej natury i pomaga stworzyć unikatową więź z dzieckiem. Mleko matki dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników i wspomaga niedojrzałe funkcje jego ciała. Wspiera prawidłowy rozwój fizyczny, emocjonalny i poznawczy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Jak dotychczas nie udało się stworzyć mleka modyfikowanego, które wraz z wiekiem dziecka zmieniałoby swój skład oraz posiadałoby właściwości immunologiczne, przeciwzapalne, enzymatyczne, hormonalne oraz stymulujące procesy rozwoju komórek i układów organizmu.