Tłusty czwartek
08.02.2024
- Tłusty czwartek obecnie świętujemy, zajadając się pączkami, faworkami i innymi słodkościami.
- Historia tego święta sięga starożytnego Rzymu, kiedy to obchodzono odejście zimy i nadejście wiosny.
- Zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek pojawił się w Polsce już w XVI/XVII w., ale początkowo spożywano je w zupełnie innym wydaniu.
- W Małopolsce niegdyś świętowano combrowy czwartek, z czym związana jest krakowska legenda.
Tłusty czwartek jest obchodzony nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach na wiele sposobów. Świętowaniu towarzyszą przeróżne zwyczaje, a także inne smakołyki i niekoniecznie wszędzie są to słodkości.
W Polsce tradycyjnie najpopularniejszym przysmakiem w tłusty czwartek jest pączek. Z marmoladą, bitą śmietaną, lukrem, czekoladą — dowolność jest ogromna. Popularnością w tym dniu cieszą się także faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.
W Polsce zwyczaj jedzenia pączków, zwanych wówczas pampuchami, zadomowił się na stałe w XVII w., głównie w miastach i dworach. Na wsiach tłusty czwartek zaczęto obchodzić pod koniec XIX w. Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło.