Sezon grzybowy w pełni
21.10.2022
Sezon grzybowy w pełni. Wrzesień, październik oraz kolejne miesiące jesieni to najlepszy czas na grzybobranie. Idąc do lasu, nie możemy jednak zapomnieć o zasadach bezpieczeństwa.
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest ich niewłaściwe rozpoznanie na jadalne i trujące.
Pamiętaj o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania!
- Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś absolutnie pewien, że są jadalne.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Nie rozpoznawaj grzybów trujących po smaku. Mitem jest, że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie.
- Nie powinno się zbierać zbyt młodych owocników, grzyby powinny mieć wykształcone cechy charakterystyczne. Grzybów zbyt starych, przejrzałych, nasączonych wodą również nie należy zbierać- mogą one spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
- Grzyby delikatnie wykręcaj w całości z podłoża, by nie uszkodzić grzybni, z której grzyb wyrasta- powstaną z niej nowe grzyby.
- Grzyby zbieraj do koszyków lub łubianek. Zrezygnuj z wiader i plastikowych toreb, w nich nawet grzyby jadalne szybko się psują i mogą nabrać szkodliwych właściwości.
- Nie niszcz grzybów, których nie zbierasz. Są one bowiem pokarmem dla zwierząt, które żyją w lesie.
- Zachowaj w lesie ciszę. Hałas płoszy zwierzęta. Swoje śmieci zabierz ze sobą, a las pozostaw czystym i takim, jakim sam chciałbyś zastać.
- Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych, przez co są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów kobietom w ciąży oraz karmiącym, dzieciom do 12 r.ż., osobom starszym oraz osobom z zaburzeniem pracy przewodu pokarmowego.
- Nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.
Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią:
- nudności,
- bóle brzucha,
- bóle głowy,
- biegunka,
- skurcze mięśni,
- podwyższona temperatura ciała,
niezwłocznie udaj się do lekarza. Nie bagatelizuj jakichkolwiek oznak zatrucia. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.
Nie wolno również rezygnować z pomocy lekarskiej w przypadku polepszenia samopoczucia. Często jest to jedynie chwilowa poprawa, po której stan pacjenta gwałtownie się pogarsza.
Jeśli jedna osoba spożywająca potrawę z grzybami ma niepokojące objawy – do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.