Zadania Higieny Żywności i Żywienia
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:
-
- sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w szczególności:
-
-
- planowanie i organizowanie kontroli i nadzoru sanitarnego w zakładach żywienia zbiorowego produkcji i obrotu żywnością
- zapobieganie wprowadzeniu do obrotu żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością niespełniających wymagań jakości zdrowotnych,
- prowadzenie kontroli i nadzoru sanitarnego w zakładach produkcji i obrotu żywnością oraz nadzoru nad warunkami transportu środków spożywczych
- pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu stwierdzenia zgodności przedmiotowych środków spożywczych i materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością z obowiązującym prawem żywnościowym
- nadzór nad skutecznością funkcjonowania wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny, wdrażania systemu jakości, w tym systemu HACCP w zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu
- wydawanie decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu lub wycofania z obrotu partii żywności niewłaściwej jakości zdrowotnej
- kontrola i nadzór zakładów produkujących materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
- zbieranie i przekazywanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz dokonywanie oceny ryzyka w ramach systemu wczesnego ostrzegania RASFF
- ocena prawidłowości sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego
- współudział w dochodzeniach i likwidacji przyczyn ognisk zatruć i zakażeń pokarmowych
- prowadzenie postępowań administracyjno-egzekucyjnych oraz innych spraw z zakresu administracji państwowej, wynikających z realizowanych zadań Sekcji
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami urzędowej kontroli żywności
- Współpraca z pozostałymi komórkami organizacyjnymi powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz innymi jednostkami organizacyjnymi i służbami współodpowiedzialnymi lub zainteresowanymi zadaniami Sekcji
-