W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Higieny Żywności i Żywienia

Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:

    1. sprawowanie nadzoru  nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,  materiałów i wyrobów przeznaczonych  do kontaktu z żywnością w szczególności:

 

      1. planowanie i organizowanie kontroli i nadzoru sanitarnego w zakładach żywienia zbiorowego produkcji i obrotu żywnością
      2. zapobieganie wprowadzeniu do obrotu żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością niespełniających wymagań jakości zdrowotnych,
      3. prowadzenie kontroli i nadzoru sanitarnego w zakładach produkcji i obrotu żywnością oraz nadzoru nad warunkami transportu środków spożywczych
      4. pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu stwierdzenia zgodności przedmiotowych środków spożywczych i materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością  z obowiązującym prawem żywnościowym
      5. nadzór nad skutecznością funkcjonowania wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny, wdrażania systemu jakości, w tym systemu HACCP w zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu
      6. wydawanie decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu lub wycofania z obrotu partii żywności niewłaściwej jakości zdrowotnej
      7. kontrola i nadzór zakładów produkujących materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
      8. zbieranie i przekazywanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz dokonywanie oceny ryzyka w ramach systemu wczesnego ostrzegania  RASFF
      9.  ocena prawidłowości sposobu żywienia  w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego
      10. współudział w dochodzeniach i likwidacji przyczyn ognisk zatruć i zakażeń pokarmowych
    1. prowadzenie postępowań administracyjno-egzekucyjnych oraz innych spraw z zakresu  administracji państwowej, wynikających z realizowanych zadań Sekcji
    2. współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami urzędowej kontroli żywności
    3. Współpraca z pozostałymi komórkami organizacyjnymi powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz innymi jednostkami organizacyjnymi i służbami współodpowiedzialnymi lub zainteresowanymi zadaniami Sekcji 
{"register":{"columns":[]}}