W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łowiczu dot. jakości wody w wodociągu w Chruślach z dnia 06.04.2023r.

06.04.2023

Woda_warunkowo_przydatna_do_spożycia

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łowiczu informuje, że w badaniach jakości wody
z wodociągu w Chruślach zaopatrującego miejscowości:
Chruśle, Brodne-Józefów, Brodne-Towarzystwo, Czerniew, Jadzień, Jerzewo, Kiernozia, Lasocin, Zamiary, Niedzieliska, Osiny, Sokołów- Kolonia, Sokołów- Towarzystwo, Tydówka, Wiśniewo, Witusza w powiecie łowickim stwierdzono podwyższoną wartość parametru ogólnej liczby mikroorganizmów w 22°C. Mikroorganizmy te nie stwarzają istotnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów, w związku z czym wprowadzono warunkową przydatność wody do spożycia. Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania zalecane rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017 poz. 2294)

 

Uwaga: Wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda do celów spożywczych oraz higienicznych może być używana wyłącznie po przegotowaniu.

 

Przegotowania wymaga woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

 

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

{"register":{"columns":[]}}