Higiena Żywności i Żywienia
Zadania Higieny Żywności i Żywienia
Do zadań Higieny Żywności i Żywienia należy nadzór nad:
- warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności
- warunków żywienia,
- warunkami produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
- warunkami produkcji i obrotu kosmetykami.
W ramach tego pracownicy oddziału wykonują następujące czynności:
- kontrolowanie podmiotów wykonujących działalność wchodzącą w zakres sprawowanego nadzoru,
- pobieranie do badań próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków,
- udział w ustalaniu przyczyn i zwalczaniu zbiorowych zatruć pokarmowych,
- nakazywanie i usunięcia uchybień sanitarnych stwierdzonych podczas kontroli,
- inne czynności wynikające z przepisów prawa.