Zalecenia Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego dla kupujących żywność
23.02.2024
Należy dokonywać zakupów środków spożywczych tylko z legalnych źródeł, od dostawców lub rolników, którzy przestrzegają standardów higieny i zasad bezpieczeństwa produkcji żywności i są pod nadzorem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Kupujący powinni zwrócić uwagę na:
- czystość stanowiska sprzedaży i sposób przechowywania produktu;
- zapewnienie warunków chłodniczych dla żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia i szybko psującej się, która wymaga przechowywania w odpowiedniej temperaturze,
- stan opakowań (zwłaszcza przetworów w słoikach), czy nie wykazują oznak bombażu, czy nakrętki do słoików twist-off nie są pokryte brudem oraz rdzą i czy nie są powyginane,
- umiejscowienie stoiska (czy nie jest narażone na niesprzyjające warunki atmosferyczne, zabezpieczone przed dostępem gryzoni, bądź zwierząt) i ekspozycję środków spożywczych, czy nie są narażone na promienie słoneczne,
- czy składniki przetworów, bądź zalewa nie budzą obaw co do ich wyglądu, konsystencji, struktury,
- czystość narzędzi do porcjowania i warunki, w jakich się odbywa krojenie, rozważanie.
Wszystkie podmioty działające na rynku spożywczym są odpowiedzialne za bezpieczeństwo zdrowotne żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności.
PODKARPACKI PAŃSTWOWY
WOJEWÓDZKI INSPEKTOR SANITARNY
dr inż. Adam Sidor