W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zalecenia Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego dla kupujących żywność

23.02.2024

Uniwersalny komunikat

Należy dokonywać zakupów środków spożywczych tylko z legalnych źródeł, od dostawców lub rolników, którzy przestrzegają standardów higieny i zasad bezpieczeństwa produkcji żywności i są pod nadzorem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Kupujący powinni zwrócić uwagę na:

  • czystość stanowiska sprzedaży i sposób przechowywania produktu;
  • zapewnienie warunków chłodniczych dla żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia i szybko psującej się, która wymaga przechowywania w odpowiedniej temperaturze,
  • stan opakowań (zwłaszcza przetworów w słoikach), czy nie wykazują oznak bombażu, czy nakrętki do słoików twist-off nie są pokryte brudem oraz rdzą i czy nie są powyginane,
  • umiejscowienie stoiska (czy nie jest narażone na niesprzyjające warunki atmosferyczne, zabezpieczone przed dostępem gryzoni, bądź zwierząt) i ekspozycję środków spożywczych, czy nie są narażone na  promienie słoneczne,
  • czy składniki przetworów, bądź zalewa nie budzą obaw co do ich wyglądu, konsystencji, struktury,
  • czystość narzędzi do porcjowania i warunki, w jakich się odbywa krojenie, rozważanie.

Wszystkie podmioty działające na rynku spożywczym są odpowiedzialne za bezpieczeństwo zdrowotne żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności.

 

PODKARPACKI PAŃSTWOWY
WOJEWÓDZKI INSPEKTOR SANITARNY
dr inż. Adam Sidor

 

{"register":{"columns":[]}}