Grzyby
Ocena gatunkowa grzybów świeżych przez grzyboznawcę w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lubinie.
Wrzesień i październik, czyli wczesna jesień, to najlepszy czas na zbieranie grzybów. Główną przyczyną zatruć grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów.
W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lubinie, ul. 1-go Maja 15 istnieje możliwość uzyskania porady grzyboznawcy dla osób prywatnych zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków dopuszczonych do obrotu Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 03 listopada 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
Oceny gatunkowej grzybów świeżych przez grzyboznawcę można dokonać od poniedziałku do piątku w godzinach 08.00 – 10.00 w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Lubinie ul. 1-go Maja 15. Do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, w całości (kapelusz oraz trzon) nie wykazujące zmian organoleptycznych.
Zasady sprzedaży grzybów świeżych
Zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 03 listopada 2022 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy: grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych mogą być dopuszczone do obrotu i oferowane konsumentowi finalnemu:
- wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;
- pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże, który można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Lubinie, ul. 1-go Maja 15 od poniedziałku do piątku
w godzinach 08.00 – 10.00, zgodnie z obowiązującym cennikiem i po uiszczeniu opłaty na konto.
Grzyby świeże zostaną dopuszczone do obrotu przez grzyboznawcę po spełnieniu następujących warunków:
- są jednego gatunku;
- nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;
- nie wykazują zapleśnienia;
- nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5% masy całkowitej grzybów;
- zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu, igliwia, nie przekracza 0,3% masy całkowitej grzybów;
- zawartość substancji zanieczyszczających mineralnych nie przekracza 1% masy całkowitej grzybów.