W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzyby

Ocena gatunkowa grzybów świeżych przez grzyboznawcę w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lubinie.

 

 

Wrzesień i październik, czyli wczesna jesień, to najlepszy czas na zbieranie grzybów. Główną przyczyną zatruć grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów.

W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lubinie, ul. 1-go Maja 15 istnieje możliwość uzyskania porady grzyboznawcy dla osób prywatnych zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków dopuszczonych do obrotu Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 03 listopada 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.  

Oceny gatunkowej grzybów świeżych przez grzyboznawcę można dokonać od poniedziałku do piątku w godzinach 08.00 – 10.00 w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Lubinie ul. 1-go Maja 15. Do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, w całości (kapelusz oraz trzon) nie wykazujące zmian organoleptycznych.

 

                                                    Zasady sprzedaży grzybów świeżych

Zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 03 listopada 2022 r.
 zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy: grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych mogą być dopuszczone do obrotu i oferowane konsumentowi finalnemu:

- wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;

- pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże, który można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Lubinie, ul. 1-go Maja 15 od poniedziałku do piątku
w godzinach 08.00 – 10.00, zgodnie z obowiązującym cennikiem i po uiszczeniu opłaty na konto.

Grzyby świeże zostaną dopuszczone do obrotu przez grzyboznawcę po spełnieniu następujących warunków:

- są jednego gatunku;

- nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;

- nie wykazują zapleśnienia;

- nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5% masy całkowitej grzybów;

- zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu, igliwia, nie przekracza 0,3% masy całkowitej grzybów;

- zawartość substancji zanieczyszczających mineralnych nie przekracza 1% masy całkowitej grzybów.

 

{"register":{"columns":[{"header":"","value":"","nestedValues":[],"showInContent":false}]}}