W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Żywności - Zadania i kompetencje

 Zadania Sekcji Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:

  1. Pełnienie nadzoru nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania oraz obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością .
  2. Dokonywanie oceny ryzyka zagrożenia środków spożywczych szkodliwych dla zdrowia w ramach systemu RASFF.
  3. Przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w miejscach docelowego przeznaczenia.
  4. Pobór próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.
  5. Udział w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów żywieniowo-żywnościowych.
  6. Współuczestniczenie w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych.
  7. Współpraca z innymi organami kontroli państwowej.
  8. Załatwianie skarg, wniosków i interwencji w zakresie problematyki bezpieczeństwa żywności i żywienia .
  9. Nadzór sanitarny w sytuacjach zagrożeń nadzwyczajnych, klęsk żywnościowych oraz bioterroryzmu.
  10. Opracowywanie rocznych planów pracy i sporządzanie obowiązujących sprawozdań.
  11. Prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
  12. Nadzór nad produkcją pierwotną.
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
31.10.2021 21:07 Andrzej Róg
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Andrzej Róg
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Sekcja Żywności - Zadania i kompetencje 2.0 27.06.2023 13:19 Andrzej Róg
Sekcja Żywności - Zadania i kompetencje 1.0 31.10.2021 21:07 Andrzej Róg

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}