Sekcja Żywności - Zadania i kompetencje
Zadania Sekcji Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:
- Pełnienie nadzoru nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania oraz obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością .
- Dokonywanie oceny ryzyka zagrożenia środków spożywczych szkodliwych dla zdrowia w ramach systemu RASFF.
- Przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w miejscach docelowego przeznaczenia.
- Pobór próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.
- Udział w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów żywieniowo-żywnościowych.
- Współuczestniczenie w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych.
- Współpraca z innymi organami kontroli państwowej.
- Załatwianie skarg, wniosków i interwencji w zakresie problematyki bezpieczeństwa żywności i żywienia .
- Nadzór sanitarny w sytuacjach zagrożeń nadzwyczajnych, klęsk żywnościowych oraz bioterroryzmu.
- Opracowywanie rocznych planów pracy i sporządzanie obowiązujących sprawozdań.
- Prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Nadzór nad produkcją pierwotną.
Informacje o publikacji dokumentu
- Pierwsza publikacja:
- 31.10.2021 21:07 Andrzej Róg
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Andrzej Róg
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Sekcja Żywności - Zadania i kompetencje | 2.0 | 27.06.2023 13:19 Andrzej Róg |
Sekcja Żywności - Zadania i kompetencje | 1.0 | 31.10.2021 21:07 Andrzej Róg |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP