W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Oddział Higieny Żywności i Żywienia

W ramach Oddziału Higieny Żywności i Żywienia realizowane są zadania przypisane wchodzącym w jego skład sekcjom.

Do zadań wspólnych Oddziału Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  1. Podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) w odniesieniu do żywności
  2. Pobieranie próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu
  3. Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych
  4. Przygotowywanie projektów decyzji w sprawie: zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia zatwierdzenia, cofnięcia zatwierdzenia zakładu działalności żywnościowo-żywieniowej
  5. Przygotowywanie decyzji w sprawie opłat za wykonywanie czynności kontrolnych zgodnie z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  6. Współpraca z innymi służbami urzędowej kontroli żywności oraz z jednostkami samorządowymi w ramach kompetencji i zawartych porozumień
  7. Przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo- żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej

Do zadań  Sekcji  Nadzoru nad Produkcją Żywności i Żywieniem Zbiorowym należy:

  • Nadzór nad zakładami produkującymi żywność, dozwolone substancje dodatkowe
    i inne składniki żywności oraz substancje pomagające w przetwarzaniu, nadzór nad zakładami produkcji materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, nadzór nad środkami transportu wykorzystywanymi przez zakłady produkcyjne
  • Nadzór nad zakładami żywienia zbiorowego oraz środkami transportu do przewozu żywności wykorzystywanymi przez te zakłady
  • Nadzór nad producentami produkcji pierwotnej
  • Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu
  • Prowadzenie kontroli granicznej i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę oraz świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu

Do zadań Sekcja Nadzoru nad Obrotem Żywnością należy:

  • Nadzór nad miejscami i zakładami obrotu środkami spożywczymi, obiektami ruchomymi i tymczasowymi, w których wprowadzana jest żywność do obrotu
  • Nadzór nad transportem środków spożywczych wykorzystywanych przez zakłady obrotu żywnością oraz podmiotami świadczącymi wyłącznie usługi transportowe środków spożywczych
  • Nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia
  • Nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
{"register":{"columns":[]}}