POZNAJ GRZYBY - UNIKNIESZ ZATRUCIA
26.09.2024
POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA
W Polsce występuje ponad 4,5 tys. grzybów. Nieznajomość grzybów może doprowadzić do poważnego uszczerbku na zdrowiu, a nawet śmierci. Aby poprawić świadomość społeczną o zagrożeniu, jakie może stworzyć spożywanie niejadalnych i trujących grzybów, Minister Zdrowia w załącznikach nr 1 i 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. (Dz.U. 2023 poz. 2237), przedstawił aktualny wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
Zatrucie grzybami
Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy poniższe objawy zatrucia, powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić się do szpitala!
- bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu
- uporczywe wymioty i biegunka
- silne pragnienie
- skurcze mięśni, drgawki mięśni
- zaburzenia pracy serca i układu krążenia
- spadek ciśnienia tętniczego krwi
- bóle wątroby
- silnie rozszerzone źrenice
- stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności
- śpiączka
Zanim przybędzie lekarz:
- Zaleca się opróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (wprowadzenie palca do gardła i podanie osolonej wody).
- Nie wolno podawać mleka ani alkoholu.
- Należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej).
Ułatwimy w ten sposób rozpoznanie gatunku grzyba, który wywołał zatrucie, co umożliwi zastosowanie właściwego leczenia.
Wymienione zabiegi należy zastosować również do osób, które jadły tę samą potrawę, choć nie wystąpiły u nich jeszcze objawy zatrucia. Często po wystąpieniu ww. objawów następuje okresowe polepszenie stanu zdrowia, po którym stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Niezwłoczne zgłoszenie się do lekarza może choremu uratować życie!
Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego.
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby obejmuje 72 gatunki grzybów.
Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.
Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem:
- Uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy wydawanego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
- Umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy. Wydając atest na grzyby dokonuje się m.in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni Celsjusza.
Zapraszamy do zapoznania się ze stroną przedstawiającą galerię zdjęć grzybów najczęściej występujących w Polsce oraz grzybów najczęściej mylonych.
- https://grzybyjadalne.wordpress.com/poznaj-grzyby/grzyby-jadalne/
- https://grzybyjadalne.wordpress.com/poznaj-grzyby/grzyby-trujace/
- https://grzybyjadalne.wordpress.com/poznaj-grzyby/najczesciej-mylone-grzyby/