Wymagania sanitarne dla plantatorów owoców i warzyw
12.05.2021
Wymagania sanitarne dla plantatorów owoców i warzyw
1. Złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podając zakres, wielkość, i rodzaj uprawy, określić areał uprawy, określić sposób zbioru owoców (np. ręczny), określić osoby zbierające tj. członkowie rodziny/pracownicy najemni.
2. W zakresie higieny zbioru:
- Zapewnić urządzenia higieniczne i sanitarne (WC), aby zagwarantować utrzymanie odpowiedniego poziomu higieny personelu. Jeśli jest to możliwe, takie urządzenia powinny być zlokalizowane w bliskości pól i terenów pod osłonami i w odpowiedniej liczbie dostosowanej do personelu.
- Zapewnić odpowiedni sposób higienicznego umycia i suszenia rąk tj. pojemnik z wodą przeznaczona do mycia rąk, mydło w płynie oraz ręczniki do higienicznego osuszania rąk.
- Zapewnić czystość pojemników do zbioru.
3. W zakresie stosowania nawozów i środków ochrony roślin:
- Sprawować nadzór nad stosowaniem nawozów, środków ochrony roślin, przestrzegać dobrej praktyki rolniczej GAP,
- Posiadać listę stosowanych nawozów sztucznych i naturalnych, środków ochrony roślin, odżywek z określeniem daty zastosowania oraz zachowania okresu karencji;
- Nie stosować nawożenia plantacji fekaliami z ustępów podwórzowych i szamb ze względu na zagrożenie zatruciami pokarmowymi, chorobami bakteryjnymi i pasożytniczymi.
4. Posiadać podstawową wiedzę odnośnie zagrożeń związanych z nieprzestrzeganiem higieny w czasie zbioru, uczestniczyć w szkoleniach.
5. Zapewnić prawidłowe przechowywanie zebranych owoców po zbiorze, przed przekazaniem do punktu skupu, eliminujące możliwość zanieczyszczenia/zakażenia.
6. Zapewnić prawidłowy transport do punktu skupu, środkiem transportu utrzymanym czysto.