W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania - Wybieraj zdrową żywność

Zdjęcie European Food Safety Authority

  Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Międzychodzie informuje, iż  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) prowadzi II edycję kampanii informacyjnej „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood.

Celem kampanii jest zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności oraz zachęcenie konsumentów do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. Kampania o zasięgu unijnym umożliwia konsumentom łatwy dostęp do praktycznych informacji przydatnych podczas kupowania i spożywania żywności – od pomocy przy czytaniu etykiet, przez informacje na temat istoty i zasadności stosowania suplementów diety, do wskazówek na temat przygotowania i przechowywania produktów spożywczych.

Konsumenci w Unii Europejskiej należą do najlepiej chronionych i poinformowanych o zagrożeniach w łańcuchu żywnościowym obywateli na świecie. Unijny system bezpieczeństwa żywności wytycza odpowiednie zasady i wymagania dla przedsiębiorców, organów kontrolnych, jak również daje konsumentom prawo do dostępu do wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa produkcji, przetwarzania, pakowania, etykietowania i sprzedaży żywności.

W ramach tego systemu niezależni eksperci EFSA przeprowadzają ocenę ryzyka na podstawie przeglądu danych naukowych i badań. EFSA współpracuje z krajowymi organami bezpieczeństwa żywności oraz instytucjami naukowymi w całej Europie, z krajowymi partnerami, a także międzynarodowymi organizacjami, aby wymagania dot. bezpieczeństwa żywności opierały się na rzetelnych dowodach naukowych. Kluczowym przesłaniem kampanii jest zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych i pewnych wyborów żywieniowych.

Kampania jest adresowana głównie do osób  w wieku 25 – 45 lat ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców.

Tematami tegorocznej edycji kampanii są:

1. Suplementy diety.

2. Higiena żywności (w tym tematyka chorób przenoszona drogą pokarmową).

3. Znakowanie żywności (z uwzględnieniem alergenów).

Materiały

Broszura Suplementy
broszura​_​_​_suplementy​_​_​_v2​_(4).pdf 0.91MB
Broszura Żywność
broszura​_​_​_zywnosc​_​_​_v3​_(5).pdf 1.30MB
{"register":{"columns":[]}}