Kampania - Wybieraj zdrową żywność
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Międzychodzie informuje, iż Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) prowadzi II edycję kampanii informacyjnej „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood.
Celem kampanii jest zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności oraz zachęcenie konsumentów do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. Kampania o zasięgu unijnym umożliwia konsumentom łatwy dostęp do praktycznych informacji przydatnych podczas kupowania i spożywania żywności – od pomocy przy czytaniu etykiet, przez informacje na temat istoty i zasadności stosowania suplementów diety, do wskazówek na temat przygotowania i przechowywania produktów spożywczych.
Konsumenci w Unii Europejskiej należą do najlepiej chronionych i poinformowanych o zagrożeniach w łańcuchu żywnościowym obywateli na świecie. Unijny system bezpieczeństwa żywności wytycza odpowiednie zasady i wymagania dla przedsiębiorców, organów kontrolnych, jak również daje konsumentom prawo do dostępu do wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa produkcji, przetwarzania, pakowania, etykietowania i sprzedaży żywności.
W ramach tego systemu niezależni eksperci EFSA przeprowadzają ocenę ryzyka na podstawie przeglądu danych naukowych i badań. EFSA współpracuje z krajowymi organami bezpieczeństwa żywności oraz instytucjami naukowymi w całej Europie, z krajowymi partnerami, a także międzynarodowymi organizacjami, aby wymagania dot. bezpieczeństwa żywności opierały się na rzetelnych dowodach naukowych. Kluczowym przesłaniem kampanii jest zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych i pewnych wyborów żywieniowych.
Kampania jest adresowana głównie do osób w wieku 25 – 45 lat ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców.
Tematami tegorocznej edycji kampanii są:
1. Suplementy diety.
2. Higiena żywności (w tym tematyka chorób przenoszona drogą pokarmową).
3. Znakowanie żywności (z uwzględnieniem alergenów).
Materiały
Broszura Suplementybroszura___suplementy___v2_(4).pdf 0.91MB Broszura Żywność
broszura___zywnosc___v3_(5).pdf 1.30MB