INFORMACJA DLA PRODUCENTÓW ROLNYCH I SADOWNIKÓW DZIAŁAJĄCYCH NA RYNU
30.10.2023
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mławie przypomina o obowiązku nieodpłatnej rejestracji działalności ROLNICZEJ POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO W PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ.
NIEODPŁATNEJ REJESTRACJI NALEŻY DOKONAĆ:
POPRZEZ ZŁOŻENIE WNIOSKU NA URZĘDOWYM FORMULARZU DOSTĘPNYM NA STRONIE INTERNETOWEJ: https://www.gov.pl/web/psse-mlawa/materialy-do-pobrania
LUB
BEZPOŚREDNIO W POWIATOWEJ STACJI SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNEJ W MŁAWIE, UL. PLAC 1 MAJA 6.
NIEODPŁATNY WNIOSEK O WPIS DO REJESTRU SKŁADAJĄ GOSPODARSTWA DZIAŁAJĄCE NA RYNKU SPOŻYWCZYM W ZAKRESIE:
1. PRODUKCJA PIERWOTNA;
2. DOSTAWY BEZPOŚREDNIE;
3. ROLNICZY HANDEL DETALICZNY;
4. GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE
Wszelkie informacje dotyczące rejestracji dostępne są pod numerem telefonu:
23 654-35-73 WEW. 36
UWAGA!
Nie złożenie wniosku, co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, zagrożone jest karą pieniężną w wysokości od 1 000 zł do 5 000 złotych.
1. Produkcja pierwotna- oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory, dojenie i hodowlę zwierząt gospodarskich przed ubojem. Oznacza także łowiectwo i rybołówstwo oraz zbieranie runa leśnego BEZ PROWADZENIA SPRZEDAŻY;
Do produktów pierwotnych zaliczamy produkty:
- pochodzenia roślinnego, czyli zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane,
- pochodzenia zwierzęcego, czyli jaja, surowe mleko, miód, produkty rybołówstwa,
- zbierane w ich naturalnym środowisku (rosnące w warunkach naturalnych), zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, czyli grzyby, jagody, ślimaki itp.
2. Dostawy bezpośrednie - oznacza bezpośrednie dostawy dokonywane przez producenta, małych ilości surowców do konsumenta końcowego (m.in. sprzedaż na targu) lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego. Dostawy bezpośrednie mogą obejmować produkty produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, takie jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby — uprawne, pochodzące wyłącznie z własnych upraw lub hodowli producentów produkcji pierwotnej oraz pozostałe surowce pochodzące dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego;
3. Rolniczy Handel Detaliczny oznacza handel detaliczny polegający na zbywaniu konsumentowi finalnemu żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym. Handel detaliczny oznacza obsługę i/lub przetwarzanie żywności i jej przechowywanie w punkcie sprzedaży lub
w punkcie dostaw dla konsumenta finalnego tj. ostatecznego konsumenta środka spożywczego, który nie wykorzystuje żywności w ramach działalności przedsiębiorstwa spożywczego.
Obowiązki producentów żywności na etapie produkcji podstawowej
Gospodarstwa działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną roślinną, a także działające w ramach dostaw bezpośrednich oraz rolniczego handlu detalicznego podlegają nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Nadzór obejmuje m.in. obowiązek rejestracji działalności, proporcjonalnego do zagrożeń i skali dokumentowania produkcji, przestrzegania zasad higieny, poświadczenia stanu zdrowia personelu i jakości używanej wody.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego, konieczne jest przyjęcie wszystkich możliwych środków w celu zapewnienia konsumenta, że żywność znajdująca się w sprzedaży jest bezpieczna dla zdrowia.
Podkreślić należy także, iż w myśl obowiązującego prawa to podmioty działające na rynku spożywczym są w pierwszym rzędzie odpowiedzialne za bezpieczeństwo zdrowotne żywności, a także za wszelkie szkody i uszczerbki na zdrowiu konsumenta spowodowane niewłaściwą jakością zdrowotną żywności. Producent środków spożywczych musi zapewnić, że na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji odbywających się pod jego kontrolą spełniane są właściwe wymogi higieny ustanowione przepisami prawa europejskiego i krajowego.