W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia (HŻN)

Kierownik Sekcji - mgr inż. Małgorzata Długokęcka-Wysocka

mgr Barbara Racka - Starszy Asystent
mgr Kamila Ciesielska - Starszy Asystent
mgr inż. Dominika Majewicz - Mł. Asystent
inż. Małgorzata Tomporowska - Mł. Asystent

Dane teleadresowe:
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Mławie
ul. Pl. 1 Maja 6
06-500 Mława
 

pokój nr 7
Kierownik pokój nr 8

sekretariat.psse.mlawa@sanepid.gov.pl

 

Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w Oddziale Nadzoru należy, w szczególności:
  1. nadzór nad higieną produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
  2. nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji, obrotu przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
  3. ocena sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego;
  4. współpraca z jednostkami zajmującymi się ochroną zdrowia, odpowiednimi komórkami organizacyjnymi Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie oraz innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji, organami samorządu terytorialnego, w zakresie określonym przez ustawę o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  5. analiza zagrożeń zdrowotnych w oparciu o uzyskane materiały z działalności kontrolnej, badań laboratoryjnych oraz podejmowanie stosownych działań prozdrowotnych;
  6. prowadzenie działalności w zakresie promocji zdrowia.
{"register":{"columns":[]}}