W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co z tą wodą ?

30.06.2023

Zdjęcie, kran, szklanka z wodą

Woda jest w pełni bezpieczna dla zdrowia jeśli spełnia wymagania określone  w  rozporządzeniu Ministra Zdrowia  z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. z 2017r., poz. 2294). Każdorazowo po stwierdzeniu, że jakość wody uległa zmia­nie i odbiega od wymagań w sposób mogący zagrozić zdrowiu konsumentów Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny (dalej PPIS) dokonuje oceny zagrożeń. W wyniku tych czynności formułuje komunikaty o jakości wody, w których określa zalecenia co do sposobu korzystania z wody. Komunikaty przekazywane są Wójtowi/Burmistrzowi - organom odpowiedzialnym za zbiorowe zaopatrzenie w wodę, którzy rozpowszechniają je wśród mieszkańców zaopatrywanych w wodę. Zatem komunikaty opracowywane są przez PPIS – natomiast ich rozpowszechnianie pozostaje w gestii Wójta/Burmistrza. Sposób ich rozpowszechnienia winien umożliwić bezzwłoczne zapoznanie się z nimi konsumentów  z obszaru, dla którego wydano komunikat, w tym poprzez strony internetowe urzędów.

W przypadku stwierdzenia przekroczenia dopuszczalnych stężeń badanych parametrów, PPIS podejmuje decyzje o braku przydatności lub warunkowej przydatności wody do spożycia  i nakazuje odpowiednio zamknięcie wodociągu lub wyłączenie odcinka sieci oraz zakazuje spożywania wody surowej, nakazuje producentom podjęcie działań w celu doprowadzenia wody do jakości zgodnej z normami higienicznymi, a konsumentom zaleca picie wody po przegotowaniu. W sytuacji gdy woda jest „nieprzydatna do spożycia” producent musi zapewnić odbiorcom zastępcze źródło wody. Gdy ocenia się, że woda jest „warunkowo przydatna do spożycia” wstrzymywanie się od picia wody surowej i jej przegotowanie przed spożyciem wystarcza  dla zabezpieczenia konsumentów przed zagrożeniem zdrowotnym.

Po zgłoszeniu przez producenta wody o zakończeniu działań naprawczych PPIS pobiera  próbki kontrolne w celu potwierdzenia doprowadzenia jakości wody do zgodnej z wymaganiami określonymi w w/w rozporządzeniu. Powyższe potwierdza stosowny komunikat, który jest dostarczany do wiadomości odbiorcom wody na wyżej opisanych zasadach.

Woda jest w pełni bezpieczna dla zdrowia jeśli spełnia wymagania określone w  rozporządzeniu Ministra Zdrowia  z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. z 2017r., poz. 2294). Każdorazowo po stwierdzeniu, że jakość wody uległa zmia­nie i odbiega od wymagań w sposób mogący zagrozić zdrowiu konsumentów Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny (dalej PPIS) dokonuje oceny zagrożeń. W wyniku tych czynności formułuje komunikaty o jakości wody, w których określa zalecenia co do sposobu korzystania z wody. Komunikaty przekazywane są Wójtowi/Burmistrzowi - organom odpowiedzialnym za zbiorowe zaopatrzenie w wodę, którzy rozpowszechniają je wśród mieszkańców zaopatrywanych w wodę. Zatem komunikaty opracowywane są przez PPIS – natomiast ich rozpowszechnianie pozostaje w gestii Wójta/Burmistrza. Sposób ich rozpowszechnienia winien umożliwić bezzwłoczne zapoznanie się z nimi konsumentów  z obszaru, dla którego wydano komunikat, w tym poprzez strony internetowe urzędów.

W przypadku stwierdzenia przekroczenia dopuszczalnych stężeń badanych parametrów, PPIS podejmuje decyzje o braku przydatności lub warunkowej przydatności wody do spożycia  i nakazuje odpowiednio zamknięcie wodociągu lub wyłączenie odcinka sieci oraz zakazuje spożywania wody surowej, nakazuje producentom podjęcie działań w celu doprowadzenia wody do jakości zgodnej z normami higienicznymi, a konsumentom zaleca picie wody po przegotowaniu. W sytuacji gdy woda jest „nieprzydatna do spożycia” producent musi zapewnić odbiorcom zastępcze źródło wody. Gdy ocenia się, że woda jest „warunkowo przydatna do spożycia” wstrzymywanie się od picia wody surowej i jej przegotowanie przed spożyciem wystarcza  dla zabezpieczenia konsumentów przed zagrożeniem zdrowotnym.

Po zgłoszeniu przez producenta wody o zakończeniu działań naprawczych PPIS pobiera  próbki kontrolne w celu potwierdzenia doprowadzenia jakości wody do zgodnej z wymaganiami określonymi w w/w rozporządzeniu. Powyższe potwierdza stosowny komunikat, który jest dostarczany do wiadomości odbiorcom wody na wyżej opisanych zasadach.

{"register":{"columns":[]}}