W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

KAMPANIA EFSA 2024 „#Safe2EatEU ” Co znajduje się w naszej żywności"

22.08.2024

Logo kampanii EFSA

Większość z nas dba o to, co wchodzi w skład naszego jedzenia – niezależnie od tego, czy robimy zakupy w supermarkecie, gotujemy w domu, czy jemy na mieście z przyjaciółmi i rodziną.

Składniki wpływają na to, jak smakuje żywność i w pewnym stopniu na cenę, jaką płacimy. Co ważne, składniki żywności w Europie – od dodatków i środków aromatyzujących, po te pochodzące z nowych technologii – muszą zostać potwierdzone jako bezpieczne, zanim trafią do sprzedaży.

Niektóre składniki są całkowicie bezpieczne dla większości z nas, ale mogą być szkodliwe dla osób z alergiami pokarmowymi, nietolerancjami lub pewnymi schorzeniami.

W przypadku żywności pakowanej, oprócz zawartości odżywczej na etykietach produktów i w kartach dań w punktach gastronomicznych, muszą być podane składniki, które mogą powodować alergie nietolerancje, tak aby osoby cierpiące na te schorzenia mogły dokonywać bezpiecznych wyborów żywieniowych.

Więcej informacji na stronie internetowej: 

 

{"register":{"columns":[]}}