W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Sekcji Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia

  • Prowadzenie nadzoru nad stanem sanitarno – higienicznym zakładów produkcji i obrotu żywnością, przedmiotami użytku do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego w zakładach żywienia zbiorowego w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz jakości zdrowotnej żywienia;
  • Monitorowanie jakości zdrowotnej żywności  i  przedmiotów użytku do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa:
  • Podejmowanie działań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) 
  • Ocena sposobu żywienie w placówkach żywienia zbiorowego zamknięteg:
  • Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych do działalności w zakresie produkcji i obrotu środkami spożywczymi oraz żywienia zbiorowego;
  • Prowadzenie postępowania w zakresie zatwierdzenia i wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Mogilnie;
  • Podejmowanie działań w ogniskach zatruć i zakażeń pokarmowych;
{"register":{"columns":[]}}