Zadania Sekcji Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia
Prowadzenie nadzoru nad stanem sanitarno – higienicznym zakładów produkcji i obrotu żywnością, przedmiotami użytku do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
Sprawowanie nadzoru sanitarnego w zakładach żywienia zbiorowego w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz jakości zdrowotnej żywienia;
Monitorowanie jakości zdrowotnej żywności i przedmiotów użytku do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa:
Podejmowanie działań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF)
Ocena sposobu żywienie w placówkach żywienia zbiorowego zamknięteg:
Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych do działalności w zakresie produkcji i obrotu środkami spożywczymi oraz żywienia zbiorowego;
Prowadzenie postępowania w zakresie zatwierdzenia i wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Mogilnie;
Podejmowanie działań w ogniskach zatruć i zakażeń pokarmowych;