W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

„Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy owoców i warzyw: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego”

Biuro Regionalne WHO dla Europy we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym opracowało Poradnik pt. „Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy owoców i warzyw: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego”

Owoce i warzywa

Podręcznik opisuje kluczowe praktyki ograniczania ryzyka związanego ze skażeniem mikrobiologicznym świeżych owoców i warzyw podczas uprawy, zbioru i składowania. W związku z rozpoczętym sezonem upraw, może być wykorzystywany w celach edukacyjnych rolników i osób zatrudnionych w gospodarstwach rolnych.

Pięć kluczowych kroków obejmuje:

1. Dobre praktyki z zakresu higieny osobistej

2. Ochronę gleby przed zanieczyszczeniem odchodami zwierzęcymi

3. Wykorzystywanie uzdatnionych odchodów

4. Ocenę ryzyka skażenia wód do nawadniania i zarządzanie nim

5. Przechowywanie sprzętu do zbierania i składowania plonów

 

 Poradnik w wersji elektronicznej dostępny jest poniżej. 

Materiały

Poradnik w wersji elektronicznej
{"register":{"columns":[]}}