W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:


1) nadzór nad żywnością pochodzenia niezwierzęcego produkowaną i wprowadzaną do obrotu, w tym przywożoną z państw niebędących członkami Unii Europejskiej oraz Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA); produktami pochodzenia zwierzęcego znajdującymi się w handlu detalicznym;


2) nadzór nad żywnością zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i pochodzenia zwierzęcego, zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie;


3) nadzór nad oceną stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad Dobrej Praktyki
Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) w nadzorowanych obiektach;


4) prowadzaniem działań w ramach Sytemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);


5) nadzór nad żywnością produkowaną lub wprowadzoną do obrotu z obiektów lub urządzeń
ruchomych lub tymczasowych;


6) nadzór nad warunkami żywienia zbiorowego;


7) nadzór nad warunkami transportu żywności będącej pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej;


8) nadzór nad produkcją i obrotem przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;

 

9) nadzór nad żywnością genetycznie zmodyfikowaną oraz organizmami genetycznie
zmodyfikowanymi wykorzystywanymi jako żywność;


10) rejestracja oraz zatwierdzanie, zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej;


11) wykreślanie ww. zakładów z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli oraz dokonywanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej;


12) pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu.

{"register":{"columns":[]}}