W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rejestracja zagranicznych zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii

27.12.2022

Państwowa Inspekcja Sanitarna

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle nad Notecią informuje,
że w związku z Zarządzeniem z dnia 10
października 2022 r., wydanym przez indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI), w sprawie wytycznych, dotyczących rejestracji zagranicznych zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii, od dnia 1 lutego 2023 r,. wybrane podmioty będą podlegać obowiązkowej rejestracji w FSSAI.
Rejestracji będą podlegać producenci artykułów żywnościowych z takich kategorii jak:

( 1) mleko i produkty mleczne,

(2) mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),

(3) jajka w proszku (proszek jajeczny),

( 4) żywność dla niemowląt,

(5) nutraceutyki (prawdopodobnie suplementy diety, żywność do celów specjalnych).

Przedmiotowe zarządzenie określa, że rejestracja podmiotów produkujących żywność eksportowaną do Indii będzie się odbywać poprzez odpowiedni formularz, a rejestracji tych podmiotów w FSSAI, powinny dokonać „odpowiednie władze" kraju eksportującego, tj.: w przypadku kategorii (1), (2) i (3) organy Inspekcji Weterynaryjnej, natomiast w przypadku kategorii (4) i (5) organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Obecnie prowadzone są działania mające na celu techniczne i organizacyjne przygotowanie do nowych wymogów. Podmioty zainteresowane rejestracją (produkujące żywność klasyfikowaną w ww. grupy i eksportowaną do Indii,) proszone są o zgłaszanie się do właściwych służb nadzorujących bezpieczeństwo żywności (IW lub PIS) szczebla powiatowego.

{"register":{"columns":[]}}