Rejestracja zagranicznych zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii
27.12.2022
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle nad Notecią informuje, ( 1) mleko i produkty mleczne, (2) mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty), (3) jajka w proszku (proszek jajeczny), ( 4) żywność dla niemowląt, (5) nutraceutyki (prawdopodobnie suplementy diety, żywność do celów specjalnych). Przedmiotowe zarządzenie określa, że rejestracja podmiotów produkujących żywność eksportowaną do Indii będzie się odbywać poprzez odpowiedni formularz, a rejestracji tych podmiotów w FSSAI, powinny dokonać „odpowiednie władze" kraju eksportującego, tj.: w przypadku kategorii (1), (2) i (3) organy Inspekcji Weterynaryjnej, natomiast w przypadku kategorii (4) i (5) organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Obecnie prowadzone są działania mające na celu techniczne i organizacyjne przygotowanie do nowych wymogów. Podmioty zainteresowane rejestracją (produkujące żywność klasyfikowaną w ww. grupy i eksportowaną do Indii,) proszone są o zgłaszanie się do właściwych służb nadzorujących bezpieczeństwo żywności (IW lub PIS) szczebla powiatowego. |