ŚWIATOWY DZIEŃ BEZ TYTONIU - 2023
31.05.2023
Co roku, 31 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Tytoniu. Dzień ten został ustanowiony przez WHO w 1987 r., aby zwrócić uwagę świata na epidemię tytoniową oraz możliwość uniknięcia zgonów i chorób, które ona powoduje. Co roku obchody tego święta mają na celu informowanie opinii publicznej o niebezpieczeństwach związanych z używaniem tytoniu, praktykach biznesowych firm tytoniowych, działaniach WHO w walce z epidemią tytoniową oraz o tym, co ludzie na całym świecie mogą zrobić, aby domagać się prawa do zdrowia i życia swojego oraz przyszłych pokoleń.
WHO co roku proponuje hasło, którym chce zwrócić uwagę całego świata
na powszechność nałogu palenia tytoniu oraz jego negatywne skutki zdrowotne, społeczne i ekonomiczne.
Tegorocznym obchodom towarzyszy hasło: „Potrzebujemy żywności, nie tytoniu”
Rekordowa liczba 349 milionów ludzi w 79 krajach stoi w obliczu zagrożenia brakiem żywności. Wielu z nich mieszka w krajach o niskich i średnich dochodach, w tym
w ponad 30 krajach na kontynencie afrykańskim. Wiele z tych krajów wykorzystuje duże obszary żyznej ziemi do uprawy tytoniu zamiast zdrowej żywności. Kraje uprawiające tytoń często borykają się z negatywnymi skutkami ekonomicznymi wynikającymi z niekorzystnych skutków zdrowotnych, środowiskowych i społecznych uprawy tytoniu. W wielu przypadkach waluty obce uzyskane z eksportu tytoniu
są wykorzystywane do importu żywności. Uprawa tytoniu powoduje zły stan zdrowia rolników i pracowników rolnych oraz nieodwracalną utratę cennych zasobów środowiska w postaci źródeł wody, lasów, roślin i gatunków zwierząt.
Uprawa tytoniu szkodzi naszemu zdrowiu, zdrowiu rolników i zdrowiu planety. Przemysł tytoniowy blokuje próby zastąpienia uprawy tytoniu innymi uprawami, przyczyniając się do światowego kryzysu żywnościowego.
Globalna kampania 2023 ma na celu podniesienie świadomości na temat alternatywnej produkcji roślinnej i możliwości marketingowych dla plantatorów tytoniu oraz zachęcenie ich do zrównoważonych upraw rolniczych.
Uprawa i produkcja tytoniu pogłębia brak bezpieczeństwa żywnościowego:
- Każdego roku na całym świecie około 3,5 miliona hektarów ziemi jest przekształcanych pod uprawę tytoniu. Uprawa tytoniu przyczynia się również do wylesiania 200 000 hektarów rocznie.
- Uprawa tytoniu jest zasobochłonna i wymaga intensywnego stosowania pestycydów i nawozów, które przyczyniają się do degradacji gleby.
- Ziemia wykorzystywana do uprawy tytoniu ma mniejszą zdolność do innych upraw, ponieważ tytoń wyczerpuje żyzność gleby.
- W porównaniu z innymi rodzajami działalności rolniczej, takimi jak uprawa kukurydzy, a nawet wypas zwierząt gospodarskich, uprawa tytoniu ma znacznie bardziej destrukcyjny wpływ na ekosystemy, ponieważ pola uprawne tytoniu
są bardziej podatne na pustynnienie.
Źródło informacji: https://www.who.int/europe/newsroom/events/item/2023/05/31/defaultcalendar/world-no-tobacco-day-2023--we-need-food--not-tobacco