Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku (HŻ)
Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku (HŻ)
Do zadań oddziału Higieny Żywności i Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:
- nadzór nad zakładami produkcji i obrotu żywnością,
- nadzór nad zakładami żywienia otwartego i zamkniętego,
- nadzór nad zakładami obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
- nadzór nad obrotem kosmetykami,
Produkty kosmetyczne - Główny Inspektorat Sanitarny - Portal Gov.pl (www.gov.pl)
- realizacja zadań w zakresie wprowadzania do obrotu produktów o działaniu psychoaktywnym tzw. „dopalaczy”,
- przeprowadzanie kontroli zgodnie z harmonogramem zawartym w planach kontroli obiektów produkcji i obrotu znajdujących się w ewidencji,
- pobieranie próbek żywności do badań fizykochemicznych i mikrobiologicznych, prób materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli żywności,
- pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych,
- pobieranie próbek wybranych produktów spożywczych do badania aktywności promieniotwórczej,
- załatwianie skarg i wniosków,
- opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
- zatwierdzanie zakładów i/lub ich rejestracja, na podstawie art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (jednolity tekst z 2017r. Dz. U. poz. 149),
- prowadzenie postępowania administracyjnego w oparciu o zapisy Kodeksu postępowania administracyjnego - ustawa z dnia 14 czerwca 1960r. (tekst jednolity z 2016r. Dz. U. poz. 23, ze zmianami) w związku z przeprowadzanymi działaniami w zakresie bieżącego nadzoru sanitarnego,
- prowadzenie postępowania represyjnego: postępowanie mandatowe, postępowanie egzekucyjne w administracji, przygotowywanie wniosków do sądu, wystąpienia w przypadku stwierdzonych uchybień w oparciu o wyniki badań laboratoryjnych.