W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Tydzień dla serca

Tydzień dla serca

W dniach 17.04-24.04.2023 r. obchodzimy ogólnopolski Tydzień dla Serca. Celem tego święta jest promowanie profilaktyki chorób układu krążenia.

 

Tydzień dla serca ma nam uświadomić jak niezbędnym dla naszego życia, normalnego funkcjonowania jest zdrowy układ sercowo-naczyniowy oraz jak poprzez proste działania profilaktyczne w myśl zasady „ lepiej zapobiegać niż leczyć” możemy uniknąć wielu schorzeń serca, tętnic i żył. Zawały serca i udary mózgu wciąż są główną przyczyną śmierci Polaków.

Serce to narząd wielkości zaciśniętej pięści umieszczony w klatce piersiowej za mostkiem. Jego funkcją jest pompowanie krwi aby dostarczyć narządom i tkankom nie tylko tlen ale również substancje odżywcze, hormony. Krew od serca odprowadzana jest tętnicami a do serca wraca żyłami. Cofaniu się krwi w żyłach i umożliwieniu jej przepływu tylko w kierunku serca zapobiegają zastawki. Tak w wielkim uproszczeniu i skrócie funkcjonuje nasz układ krążenia. Kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego możemy ocenić na podstawie wartości ciśnienia tętniczego oraz pulsu. Tętno (puls) jest to liczba uderzeń serca na minutę i powinna mieścić się w przedziale 60 – 100 uderzeń na minutę, przeciętnie 70 -75 uderzeń/minutę. Ciśnienie krwi to siła z jaką krew napiera na ściany tętnic w czasie skurczu serca wartości prawidłowe mieszczą się w przedziale 120-129 mmHg / 80-84 mmHg.

Złej pracy układu krążenia sprzyja prowadzenie niezdrowego, niehigienicznego stylu życia.

Czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych są:

  • nieprawidłowe odżywianie, żywność przetworzona z dużą ilością soli, cukru
  • spożywanie dużych ilości tłustego czerwonego mięsa bogatego w niezdrowe nasycone tłuszcze
  • spożywanie niewielkiej ilości warzyw i owoców
  • spożywanie dużej ilości wędlin i produktów wędzonych
  • spożywanie dań typu fast-food
  • spożywanie tłustego nabiału i pełnotłustego mleka
  • spożywanie dużej ilości niezdrowych tłuszczów zwierzęcych oraz oleju palmowego, kokosowego
  • palenie tytoniu
  • otyłość lub nadwaga
  • siedzący tryb życia
  • podwyższony lub wysoki poziom cholesterolu we krwi
  • cukrzyca
  • nadciśnienie tętnicze
  • nadużywanie alkoholu
  • stres
  • brak wypoczynku, brak snu

 

{"register":{"columns":[]}}