W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rejestracja zakładów

PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W NOWYM DWORZE MAZOWIECKIM

UPRZEJMIE INFORMUJE, ZE ZGODNIE Z ART. 62 PKT.1, PPKT.4 ORAZ ART. 64 PKT.1 USTAWY O BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI I ŻYWNIENIA ( DZ.U . NR 136 POZ.914 Z PÓŻN.ZM.) PODMIOTY DZIAŁAJĄCE NA RYNKU SPOŻYWCZYM PROWADZĄCY PRODUKCJE PIERWOTNĄ JAK I DZIAŁALNOŚĆ W ZAKRESIE DOSTAW BEZPŚREDNICH WINNI ZŁOŻYĆ WNIOSEK O WPIS DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJACYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ .

Zgodnie z art. 103 pkt.1 ppkt.4 ww. ustawy który mówi o tym ,że kto prowadzi działalność w ww. zakresie bez złożonego wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej podlega karze pieniężnej która wynosi od 1000 do 5000 zł.

Wykaz dokumentów, które należy złożyć, aby uzyskać zatwierdzenie lub rejestrację zakładu:

Wniosek o zatwierdzenie i o wpis obiektu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej

  • projekt obiektu
  • opis technologii1
  • zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub odpis z Krajowego Rejestru Sądowego
  • zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON
  • zaświadczenie o numerze NIP
  • akt własności lub umowa najmu lokalu
  • umowa na zapatrzenie w wodę i odprowadzanie ścieków
  • pozytywny wynik badania wody
  • protokół z badania technicznej sprawności działania wentylacji mechanicznej.
  • umowa na wywóz odpadów stałych
  • instrukcje GHP, GMP, HACCP

UWAGA:

  1. Niekompletne dokumenty nie będą przyjmowane.
  2. Na pobór wody do badań należy umawiać się z Sekcją Higieny Komunalnej (pokój 218)
  3. Po złożeniu podania należy ustalić z Sekcją Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku termin odbioru (nr tel. 775 34 61).2
     

1dotyczy zakładów produkujących lub przetwarzających środki spożywcze

 

2osoba zainteresowana proszona jest o poinformowanie, czy ma możliwość zapewnienia transportu pracownikowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej

{"register":{"columns":[]}}