W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wytyczne grypa dla pracowników przed sezonem infekcyjnym

Rejestracja zakładów żywności do indi

Występowanie

Grypa to ostre wirusowe zakażenie dróg oddechowych, wywoływane przez wirusy grypy. Co sezon występują fale epidemiczne, dotykające znaczną część społeczeństwa - zakażenia

występują najczęściej w okresie od października do kwietnia, a szczyt zachorowań w Polsce

przypada od stycznia do marca.

Grypa powoduje zachorowania u ludzi w każdej grupie wiekowej i zawodowej. Pomimo tego, że u zdrowych osób rzadko dochodzi do poważnych powikłań, osoby w grupach ryzyka mogą bardzo ciężko chorować. Corocznie rejestrowane są również zgony z powodu grypy.

Wirus grypy jest bardzo zaraźliwy, przenosi się szybko i łatwo drogą kropelkową podczas

mówienia, kichania, kaszlu lub poprzez kontakt z zanieczyszczonymi powierzchniami.

Zwierzęta tj. ptaki i niektóre ssaki również chorują z powodu wirusów grypy. Wśród ptactwa

rozpowszechnione są wirusy grypy ptasiej typu A, natomiast dane epidemiologiczne wskazują

na możliwość wystąpienia zakażeń wirusami grypy różnych typów również u ssaków. Dlatego

szczepienia przeciwko grypie sezonowej u osób mających kontakt ze zwierzętami jest

niezwykle istotne w zapobieganiu powstawania nowych mutacji wirusów grypy

Zalecenia:

  • szczep się corocznie przeciw grypie przed sezonem infekcyjnym – optymalnie w okresie

od września do grudnia – jest to najskuteczniejsza metoda uniknięcia zachorowania na

grypę i związanych z nią powikłań

  • jeśli nie możesz zaszczepić się przed sezonem infekcyjnym – szczepienie możesz

wykonać w dowolnym momencie przez cały sezon epidemiczny

  • jeśli jesteś zawodowo narażony na kontakt ze zwierzętami - szczep się na regularnie

przeciw grypie sezonowej - szczepienie to może zmniejszyć ryzyko powstawania

nowych wariantów w tym odzwierzęcych, wirusów grypy w organizmie człowieka oraz

uchronić przed ciężkim przebiegiem zakażenia (rekomendacja WHO oraz ECDC)

  • zawsze stosuj rutynowe zasady higieny osobistej takie jak: częste mycie rąk ciepłą

wodą z mydłem, a w przypadku gdy nie jest to możliwe użyj środka dezynfekującego

na bazie alkoholu - zmniejsza to ryzyko zakażenia przenoszonego przez ręce

zanieczyszczone wirusami grypy

  • w czasie kaszlu lub kichania zakryj usta i nos chusteczką oraz natychmiast wyrzuć

zużytą chusteczkę do kosza; gdy nie masz chusteczki kasłaj lub kichaj w zgięcie

łokcia

  • jeśli jesteś zawodowo narażony na kontakt ze zwierzętami (jesteś: lekarzem

weterynarii, hodowcą drobiu albo zwierząt futerkowych, pracownikiem ogrodu

zoologicznego, dokonujesz uśmiercania chorych zwierząt, wykonujesz dezynfekcję

pomieszczeń gospodarczych, jesteś myśliwym, zajmujesz się ochroną dzikich ptaków

itp.) - stosuj odpowiednie środki ochrony osobistej w czasie wykonywania pracy (w

szczególności fartuchy/kombinezony, rękawice, maski ochronne FFP3 i gogle,

ochraniacze obuwia, czepek na głowę) – unikniesz przeniesienia drobnoustrojów ze

zwierząt na ludzi i odwrotnie

  • unikaj bliskiego kontaktu z chorymi osobami i zwierzętami
  • jeśli pojawią się u ciebie objawy takie jak: wysoka gorączka, dreszcze, bóle mięśni/kości

i stawów, uczucie osłabienia, katar, kaszel, ból gardła, nudności/wymioty, biegunka czy

objawy neurologiczne - zgłoś się do lekarza, jeśli miałeś kontakt z chorymi zwierzętami

- poinformuj lekarza, podczas leczenia pozostań w domu, unikaj skupisk ludzi i

masowych zgromadzeń.

Więcej informacji

Tutaj znajdziesz więcej informacji nt. grypy oraz zakażeń wirusami grypy ptaków i zalecanej

profilaktyce:

  • https://www.gov.pl/web/gis/grypa-sezonowa
  • https://szczepienia.pzh.gov.pl/szczepionki/grypa/
  • https://www.gov.pl/web/gis/obowiazek-zapewnienia-szczepien-ochronnych-przezpracodawce--informacja
  • https://www.gov.pl/web/gis/szczepienie-przeciwko-grypie-profilaktyka-na-start
  • https://www.gov.pl/web/gis/grypa-ptakow
  • https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/grypa-ptakow
  • https://www.piwet.pulawy.pl/komunikaty/3

Materiały

Wytyczne grypa dla pracowników przed sezonem infekcyjnym
Wytyczne​_grypa​_dla​_pracowników​_przed​_sezonem​_infekcyjnym.pdf 0.06MB
Grypa ptaków-inf dla pop ogolnej i osob zawodowo narazonych
Grypa​_ptaków-inf​_dla​_pop​_ogolnej​_i​_osob​_zawodowo​_narazonych.pdf 0.33MB
{"register":{"columns":[]}}