Wytyczne grypa dla pracowników przed sezonem infekcyjnym
Występowanie
Grypa to ostre wirusowe zakażenie dróg oddechowych, wywoływane przez wirusy grypy. Co sezon występują fale epidemiczne, dotykające znaczną część społeczeństwa - zakażenia
występują najczęściej w okresie od października do kwietnia, a szczyt zachorowań w Polsce
przypada od stycznia do marca.
Grypa powoduje zachorowania u ludzi w każdej grupie wiekowej i zawodowej. Pomimo tego, że u zdrowych osób rzadko dochodzi do poważnych powikłań, osoby w grupach ryzyka mogą bardzo ciężko chorować. Corocznie rejestrowane są również zgony z powodu grypy.
Wirus grypy jest bardzo zaraźliwy, przenosi się szybko i łatwo drogą kropelkową podczas
mówienia, kichania, kaszlu lub poprzez kontakt z zanieczyszczonymi powierzchniami.
Zwierzęta tj. ptaki i niektóre ssaki również chorują z powodu wirusów grypy. Wśród ptactwa
rozpowszechnione są wirusy grypy ptasiej typu A, natomiast dane epidemiologiczne wskazują
na możliwość wystąpienia zakażeń wirusami grypy różnych typów również u ssaków. Dlatego
szczepienia przeciwko grypie sezonowej u osób mających kontakt ze zwierzętami jest
niezwykle istotne w zapobieganiu powstawania nowych mutacji wirusów grypy
Zalecenia:
- szczep się corocznie przeciw grypie przed sezonem infekcyjnym – optymalnie w okresie
od września do grudnia – jest to najskuteczniejsza metoda uniknięcia zachorowania na
grypę i związanych z nią powikłań
- jeśli nie możesz zaszczepić się przed sezonem infekcyjnym – szczepienie możesz
wykonać w dowolnym momencie przez cały sezon epidemiczny
- jeśli jesteś zawodowo narażony na kontakt ze zwierzętami - szczep się na regularnie
przeciw grypie sezonowej - szczepienie to może zmniejszyć ryzyko powstawania
nowych wariantów w tym odzwierzęcych, wirusów grypy w organizmie człowieka oraz
uchronić przed ciężkim przebiegiem zakażenia (rekomendacja WHO oraz ECDC)
- zawsze stosuj rutynowe zasady higieny osobistej takie jak: częste mycie rąk ciepłą
wodą z mydłem, a w przypadku gdy nie jest to możliwe użyj środka dezynfekującego
na bazie alkoholu - zmniejsza to ryzyko zakażenia przenoszonego przez ręce
zanieczyszczone wirusami grypy
- w czasie kaszlu lub kichania zakryj usta i nos chusteczką oraz natychmiast wyrzuć
zużytą chusteczkę do kosza; gdy nie masz chusteczki kasłaj lub kichaj w zgięcie
łokcia
- jeśli jesteś zawodowo narażony na kontakt ze zwierzętami (jesteś: lekarzem
weterynarii, hodowcą drobiu albo zwierząt futerkowych, pracownikiem ogrodu
zoologicznego, dokonujesz uśmiercania chorych zwierząt, wykonujesz dezynfekcję
pomieszczeń gospodarczych, jesteś myśliwym, zajmujesz się ochroną dzikich ptaków
itp.) - stosuj odpowiednie środki ochrony osobistej w czasie wykonywania pracy (w
szczególności fartuchy/kombinezony, rękawice, maski ochronne FFP3 i gogle,
ochraniacze obuwia, czepek na głowę) – unikniesz przeniesienia drobnoustrojów ze
zwierząt na ludzi i odwrotnie
- unikaj bliskiego kontaktu z chorymi osobami i zwierzętami
- jeśli pojawią się u ciebie objawy takie jak: wysoka gorączka, dreszcze, bóle mięśni/kości
i stawów, uczucie osłabienia, katar, kaszel, ból gardła, nudności/wymioty, biegunka czy
objawy neurologiczne - zgłoś się do lekarza, jeśli miałeś kontakt z chorymi zwierzętami
- poinformuj lekarza, podczas leczenia pozostań w domu, unikaj skupisk ludzi i
masowych zgromadzeń.
Więcej informacji
Tutaj znajdziesz więcej informacji nt. grypy oraz zakażeń wirusami grypy ptaków i zalecanej
profilaktyce:
- https://www.gov.pl/web/gis/grypa-sezonowa
- https://szczepienia.pzh.gov.pl/szczepionki/grypa/
- https://www.gov.pl/web/gis/obowiazek-zapewnienia-szczepien-ochronnych-przezpracodawce--informacja
- https://www.gov.pl/web/gis/szczepienie-przeciwko-grypie-profilaktyka-na-start
- https://www.gov.pl/web/gis/grypa-ptakow
- https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/grypa-ptakow
- https://www.piwet.pulawy.pl/komunikaty/3
Materiały
Wytyczne grypa dla pracowników przed sezonem infekcyjnymWytyczne_grypa_dla_pracowników_przed_sezonem_infekcyjnym.pdf 0.06MB Grypa ptaków-inf dla pop ogolnej i osob zawodowo narazonych
Grypa_ptaków-inf_dla_pop_ogolnej_i_osob_zawodowo_narazonych.pdf 0.33MB