Zadania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia
- Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji, obrotu, transportu i przechowywania oraz bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.
- Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach
i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania
o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF - Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX
- Ocena jakości zdrowotnej i znakowania pobranych do badań próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa.
- Ocena jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
- Przeprowadzanie kontroli granicznych oraz wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych i dopuszczeniu do obrotu środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Prowadzenie dochodzeń epidemiologicznych przy współudziale Sekcji Epidemiologii i Sekcji Laboratoryjnej Poboru Próbek w przypadku wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie.
- Współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami urzędowej kontroli żywności.
- Współpraca z PIORIN, IJHARS, IOŚ w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego (uprawy rolne).
- Prowadzenie postępowań administracyjnych i egzekucyjnych w administracji.
- Prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS.
- Wydawanie zaświadczeń o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS.
- Analiza i sporządzanie zbiorczych opracowań dotyczących warunków sanitarnych i higienicznych produkcji, obrotu oraz jakości zdrowotnej żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetyków, a także ocen sposobu żywienia.