Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Do zadań Sekcji Nadzoru Higieny, Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy w szczególności:
- Sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków
- Nadzór nad warunkami produkcji, transportu, obrotu i przechowywania żywności, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami
- Podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia lub życia konsumentów w przypadku stwierdzenia uchybień zagrażających ich zdrowiu lub życiu
- Współudział w opiniowaniu projektów i w odbiorze przejmowanych pod nadzór obiektów żywnościowo-żywieniowych
- Ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP, GMP i systemu analiz zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP w nadzorowanych obiektach
- Prowadzenie postępowań w ramach systemów wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych RASFF i RAPEX
- Nadzór nad importem artykułów spożywczych, substancji dodatkowych dozwolonych, materiałów w wyborów do kontaktu z żywnością
- Teoretyczna ocena jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego
- Opracowywanie i dokumentowanie ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych
- Pobór próbek środków spożywczych żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością do badań w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu krajowego w Zintegrowanym Systemie Badania Żywności
- Pobranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach wojewódzkiego planu kontroli kosmetyków
- Współpraca z innymi służbami urzędowej kontroli żywności w ramach kompetencji i zawartych porozumień
- Prowadzenie działań doraźnych na podstawie wytycznych Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego