W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Do zadań Sekcji Nadzoru Higieny, Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy w szczególności:

  • Sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków
  • Nadzór nad warunkami produkcji, transportu, obrotu i przechowywania żywności, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami
  • Podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia lub życia konsumentów w przypadku stwierdzenia uchybień zagrażających ich zdrowiu lub życiu
  • Współudział w opiniowaniu projektów i w odbiorze przejmowanych pod nadzór obiektów żywnościowo-żywieniowych
  • Ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP, GMP i systemu analiz zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP w nadzorowanych obiektach
  • Prowadzenie postępowań w ramach systemów wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych RASFF i RAPEX
  • Nadzór nad importem artykułów spożywczych, substancji dodatkowych dozwolonych, materiałów w wyborów do kontaktu z żywnością
  • Teoretyczna ocena jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego
  • Opracowywanie i dokumentowanie ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych
  • Pobór próbek środków spożywczych żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością do badań w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu krajowego w Zintegrowanym Systemie Badania Żywności
  • Pobranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach wojewódzkiego planu kontroli kosmetyków
  • Współpraca z innymi służbami urzędowej kontroli żywności w ramach kompetencji i zawartych porozumień
  • Prowadzenie działań doraźnych na podstawie wytycznych Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego
{"register":{"columns":[]}}