W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Zakres zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

  • Sprawowanie nadzoru bieżącego nad przestrzeganiem warunków sanitarnych w procesie produkcji, obrocie i transporcie środków spożywczych, suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i żywności z dodatkiem witamin, składników mineralnych oraz innych substancji oraz kosmetyków.
  • Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.
  • Dokonywanie oceny sposobu żywienia - zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad warunkami higieny i racjonalnym żywieniem w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
  • Podejmowanie środków przewidzianych przepisami o postępowaniu przymusowym w administracji w stosunku do winnych naruszenia przepisów sanitarnych w zakresie bezpieczeństwa żywności, przygotowywanie wystąpień do odpowiednich organów administracji i podmiotów gospodarczych.
  • Uczestniczenie w profilaktyce oraz opracowywaniu i zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych.
  • Rozpatrywanie skarg i wniosków z zakresu działania pionu bezpieczeństwa żywności i żywienia.
  • Uczestniczenie w działaniach związanych z obowiązującym w krajach UE systemem wczesnego ostrzegania o produktach niebezpiecznych (RASFF).
  • Współpraca z innymi jednostkami urzędowej kontroli żywności (IW, PIH, GIJHARS, GIOR), władzami samorządowymi oraz z mediami.

 

Kontakt

Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Oławie

ul. Warszawska 5   55-200 Oława

Sekcja Bepieczeństwa Żywności i Żywienia

I piętro, pokój nr 12

 

Pracownicy

Anna Kowalska - Kierownik sekcji

Elżbieta Czupyk - starszy instruktor higieny
Paulina Kłak - młodszy asystent
Ewelina Front - młodszy asystent
Sylwia Kowalska - młodszy asystent                                                                                                      

 

 

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
25.10.2021 12:10 Wojciech Konikiewicz
Wytwarzający/ Odpowiadający:
PSSE Olawa
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia 6.0 27.03.2023 11:02 Anna Ulicka
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia 5.0 29.04.2022 14:09 Anna Ulicka
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia 4.0 29.04.2022 14:08 Anna Ulicka
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia 3.0 15.04.2022 10:04 Anna Ulicka
Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku 2.0 15.04.2022 09:53 Anna Ulicka
Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku 1.0 25.10.2021 12:10 Wojciech Konikiewicz

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}