Informacja dla właścicieli studni indywidualnych
29.11.2024
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Olecku w związku z występowaniem sezonowych podtopień spowodowanych przez intensywne opady deszczu i roztopy, a w następstwie ryzykiem pogorszenia jakości wody ujmowanej ze studni indywidualnych przekazuje informacje odnośnie zminimalizowania ryzyka skażenia wody w studni.
Działania ograniczające ryzyko skażenia wody w studni indywidualnej powinny być prowadzone przez cały rok. Niezmiernie ważne jest nadzorowanie wizualne studni, jej szczelności, stanu technicznego cembrowin, płaszcza, głowicy, pompy i systemu rurowego, a także stanu sanitarnego terenu, na którym znajduje się urządzenie.
Jeśli zachodzi podejrzenie zalania studni, skażenia lub nieszczelności należy przeprowadzić działania naprawcze.
Oczyszczanie i odkażanie studni kopanej.
Po odpompowaniu wody ze studni trzeba oczyścić dno ze szlamu i wszelkich zanieczyszczeń. Należy wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i zastąpić ją warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku o grubości ok. 10 cm. Oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ewentualne ubytki i szpary. Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zmierzyć głębokość wody w studni za pomocą tyczki lub sznurka z ciężarkiem. Na każdy metr głębokości wody należy dodać odmierzoną ilość monochloraminy lub wapna chlorowanego wg zasad podanych w tabeli.
Średnica studni [cm]
|
Ilość środka dezynfekcyjnego na każdy metr głębokości wody |
|
Monochloramina [gram] |
Wapno chlorowane |
|
80 90 100 120 |
165 g 220 g 270 g 380 g |
150 g – 1 szklanka 200 g – 1¼ szklanki 250 g – 1,5 szklanki 350 g – 2¼ szklanki |
W przypadku stosowania roztworu podchlorynu sodu odmierzamy dwukrotną dawkę jak dla wapna chlorowanego. |
Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję wody w studni należy:
- do wiadra z wodą dodać dwie płaskie łyżeczki od herbaty wybranego środka dezynfekcyjnego i wyszorować nim cembrowinę,
- ponownie napełnić studnię wodą ,
- w wiadrze z niewielką ilością wody rozmieszać środek dezynfekcyjnego w ilości zgodnej z tabelą, dopełnić wiadro wodą, zamieszać, po czym całą zawartość wlać do studni,
- wodę w studni zamieszać tyczką lub przez nabieranie wiadrem czerpalnym i wlewanie z powrotem,
- po 24 godzinach wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru.
Przeprowadzenie powyższych działań polepszy jakość wody oraz zmniejszy jej zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Aby upewnić się, że woda nie stanowi już zagrożenia należy przeprowadzić badania mikrobiologiczne w odpowiednim laboratorium badań wody.