W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rejestracja i zatwierdzanie zakładów sektora spożywczego

Podstawa prawna - Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2015r., poz. 594)

  1. Wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej wymagany jest w odniesieniu do:
    • działalności w zakresie dostaw bezpośrednich
    • urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności
    • obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim UE
    • gospodarstw agroturystycznych
    • podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych pochodzących z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego
    • aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego
    • sklepów zielarskich
    • przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie
    • producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym
    • zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży na odległość (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet
    • zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem
    • podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną

Wniosek powinien zawierać:

  • imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy oraz numer REGON oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP)
  • określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej
  • określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaj żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu

Załączniki do wniosku:

  • aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego
  • zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej
  • kopia zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE
  • zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych - dotyczy działalności w zakresie dostaw bezpośrednich
  • wykaz urządzeń dystrybucyjnych obejmujących typ urządzenia, nazwę producenta, rok produkcji oraz datę uruchomienia - w odniesieniu do podmiotów prowadzących obrót żywnością z tych urządzeń
  1. Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej wymagany jest od wszystkich zakładów sektora spożywczego, które:
    • produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego
    • wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą Inspekcji Weterynaryjnej
    • produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego
    • działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem.

Wniosek powinien zawierać:

  • imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres lub nazwę, siedzibę wnioskodawcy oraz numer REGON, numer identyfikacji podatkowej (NIP)
  • określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej
  • określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaj żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu

Załączniki do wniosku:

  • aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego
  • zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej
  • kopia zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE
  1. Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej /dot. zakładów będących pod nadzorem PIS/

Wniosek powinien zawierać:

  • imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres lub nazwę, siedzibę wnioskodawcy oraz numer REGON, numer identyfikacji podatkowej (NIP)
  • określenie czego dotyczy zmiana
  • określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej
  1. Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zobowiązane są złożyć podmioty znajdujące się w rejestrze zakładów nadzorowanych przez PIS, po zakończeniu działalności.

Wniosek o wpis do rejestru zakładów oraz o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Olecku należy złożyć w terminie co najmniej 14 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności.

Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów należy złożyć w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany.

Materiały

Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładow
1​_Wniosek​_o​_wpis​_zakladu​_do​_rejestru​_zakladow.doc 0.04MB
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru
2​_Wniosek​_o​_zatwierdzenie​_zakladu​_i​_wpis​_do​_rejestru.doc 0.04MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładow
3​_Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_zakladow.doc 0.04MB
Wniosek wykreslenie z rejestru zakładow
4​_Wniosek​_wykreslenie​_z​_rejestru​_zakladow.doc 0.04MB
{"register":{"columns":[]}}