Rejestracja i zatwierdzanie zakładów sektora spożywczego
Podstawa prawna - Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2015r., poz. 594)
- Wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej wymagany jest w odniesieniu do:
- działalności w zakresie dostaw bezpośrednich
- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności
- obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim UE
- gospodarstw agroturystycznych
- podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych pochodzących z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego
- aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego
- sklepów zielarskich
- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie
- producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży na odległość (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet
- zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną
Wniosek powinien zawierać:
- imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy oraz numer REGON oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP)
- określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej
- określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaj żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu
Załączniki do wniosku:
- aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego
- zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej
- kopia zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE
- zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych - dotyczy działalności w zakresie dostaw bezpośrednich
- wykaz urządzeń dystrybucyjnych obejmujących typ urządzenia, nazwę producenta, rok produkcji oraz datę uruchomienia - w odniesieniu do podmiotów prowadzących obrót żywnością z tych urządzeń
- Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej wymagany jest od wszystkich zakładów sektora spożywczego, które:
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego
- wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą Inspekcji Weterynaryjnej
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego
- działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem.
Wniosek powinien zawierać:
- imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres lub nazwę, siedzibę wnioskodawcy oraz numer REGON, numer identyfikacji podatkowej (NIP)
- określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej
- określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaj żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu
Załączniki do wniosku:
- aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego
- zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej
- kopia zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE
- Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej /dot. zakładów będących pod nadzorem PIS/
Wniosek powinien zawierać:
- imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres lub nazwę, siedzibę wnioskodawcy oraz numer REGON, numer identyfikacji podatkowej (NIP)
- określenie czego dotyczy zmiana
- określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej
- Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zobowiązane są złożyć podmioty znajdujące się w rejestrze zakładów nadzorowanych przez PIS, po zakończeniu działalności.
Wniosek o wpis do rejestru zakładów oraz o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Olecku należy złożyć w terminie co najmniej 14 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności.
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów należy złożyć w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany.
Materiały
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładow1_Wniosek_o_wpis_zakladu_do_rejestru_zakladow.doc 0.04MB Wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru
2_Wniosek_o_zatwierdzenie_zakladu_i_wpis_do_rejestru.doc 0.04MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładow
3_Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakladow.doc 0.04MB Wniosek wykreslenie z rejestru zakładow
4_Wniosek_wykreslenie_z_rejestru_zakladow.doc 0.04MB