Zapraszamy na konferencję pt. „Słodko, słono i ciężko…” 26.10.2023 r.
19.10.2023
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Olecku oraz Urząd Gminy Kowale Oleckie zapraszają rodziców, dyrektorów przedszkoli i szkół, nauczycieli, pedagogów, psychologów, specjalistów psychoterapii, pielęgniarki środowiska szkolnego, przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego, organizacji pozarządowych, kół gospodyń wiejskich, osoby przygotowujące jadłospisy dla dzieci i młodzieży w żłobkach, przedszkolach i szkołach, właścicieli i pracowników zakładów żywienia zbiorowego, pracowników socjalnych, kuratorów sądowych, funkcjonariuszy policji, przedstawicieli placówek medycznych i innych instytucji zajmujących się dziećmi, młodzieżą, a także szeroko pojętą rodziną oraz pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa warmińsko-mazurskiego i podlaskiego na konferencję
pt. „Słodko, słono i ciężko. Ciekawie, absorbująco, szkodliwie. O zdrowiu dzieci. O naszej, dorosłych, odpowiedzialności”.
Spotkanie odbędzie się 26 października 2023 r. (czwartek) o godz. 1000 w sali kinowej Regionalnego Ośrodka Kultury w Olecku „Mazury Garbate"
Plac Wolności 22, 19-400 Olecko.
Przewidywany czas spotkania – ok. 4,5 godz.
Prosimy o telefoniczne potwierdzenie uczestnictwa pod numerem 87 520 30 55 do 23.10.2023 r. (poniedziałek).
W programie:
1. Otwarcie szkolenia.
Katarzyna Dryl-Nerkowska, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Olecku
Krzysztof Locman, Wójt Gminy Kowale Oleckie
Karol Sobczak, Burmistrz Olecka
2. Kształtowanie nawyków żywieniowych w szkole i przedszkolu. Współpraca szkoły z rodzicem.
dr Katarzyna Wolnicka (30 minut on-line)
3. Wiem, decyduję, wybieram, czyli jak być świadomym konsumentem.
dr n. med. i n. o zdr. Anna Małgorzata Taraszewska (30 minut on-line)
4. Orzeźwienie i pobudzenie czy szkodliwa energia? O spożywaniu napojów energetyzujących i ich zakupie.
dr hab. Regina Wierzejska (30 minut on-line)
5. Przerwa.
6. Suplementy diety - przewodnik po korzyściach i ryzyku.
mgr Radosław Gruss (30 minut stacjonarnie)
7. Zaburzona relacja z jedzeniem jako forma regulacji emocji; zaspokajanie potrzeb za pomocą substancji i zachowań ryzykownych.
dr Maria Banaszak (90 minut stacjonarnie)