Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Do zadań sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:
- nadzór nad zakładami produkcji i obrotu żywnością
- nadzór nad zakładami żywienia otwartego i zamkniętego
- przeprowadzanie kontroli zgodnie z harmonogramem zawartym w planach kontroli obiektów produkcji i obrotu żywności
- pobór prób żywności do badań fizykochemicznych i mikrobiologicznych, prób wody i przedmiotów użytku
- załatwianie skarg i wniosków
- opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych
- wydawanie zgody - Decyzji na prowadzenie działalności w zakresie produkcji i obrotu żywnością
- prowadzenie postępowania administracyjnego: wystawianie zawiadomień, upomnień wystawianie decyzji: podstawowych, przedłużających, zawieszajacych trwające postępowanie, decyzji o umorzeniu postępowania, o zakazie wprowadzenia środka spożywczego do obrotu, o zakazie produkcji
- prowadzenie postępowania represyjnego: postępowanie mandatowe, postępowanie egzekucyjne w administracji, przygotowywanie wniosków do sądu, wystąpienia w przypadku stwierdzonych uchybień w oparciu o wyniki badań laboratoryjnych.
- Nadzór nad przedmiotami użytku do kontaktu z żywnością.
Działalność dodatkowa
|
Uczestnictwo w akcjach organizowanych przez inne jednostki kontrolne Udzielanie informacji i porad z zakresu grzyboznawstwa oraz wydawanie atestów na grzyby Szkolenia i instruktaże z zakresu racjonalnego żywienia Udzielanie porad związanych ze zmianą przepisów prawnych w zakresie dostosowania do wymagań UE Współpraca z:
- Państwową Inspekcją Weterynaryjną
- Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną
- Policją
- Głównym Inspektoratem Farmaceutycznym
- Powiatowym Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa
- innymi organami kontroli
|