Żywność podczas upałów
05.07.2023
Okres letni to czas sezonowych owoców i warzyw posiadających walory odżywcze, smakowe, zapachowe. Z przyjemnością konsumujemy lody, podczas wyjazdów korzystamy z przydrożnych barów i restauracji. Wakacyjna zmiana zasad żywieniowych stanowi urozmaicenie całorocznej diety, jednak aby „wakacyjna” dieta była bezpieczna należy pamiętać o przestrzeganiu kluczowych zasad:
- owoce i warzywa przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji myjemy pod bieżącą wodą spełniającą wymagania wody zdatnej do picia, co zapobiega przed zakażeniem bakteriami np. Escherichia coli, Salmonella i pasożytami groźnymi dla zdrowia. W przypadku wątpliwości co do jakości wody- przegotuj ją
-środki spożywcze wymagające warunków chłodniczych tj. produkty mleczarskie, produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, wędliny, ciastka z kremem przechowujemy w urządzeniach chłodniczych, ograniczając przy tym do minimum czas transportu zakupionej żywności od miejsca zakupu do domu. Jeśli wybieramy się w dalszą podróż zalecany jest transport w pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (termotorby, termosy, termoboksy).
-żywność przechowujemy zgodnie z informacjami umieszczonymi na etykietach na opakowaniach, w odpowiedniej temperaturze, należy przestrzegać również dat przydatności do spożycia zamieszczonych na etykietach.
- zwracamy uwagę na jakość zakupowanych i spożywanych produktów spożywczych, które powinny posiadać odpowiedni wygląd, zapach, smak oraz mieć na opakowaniu etykietę z datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia
- kupując lody, ciastka z kremem i inne środki spożywcze w miejscach, w których nie robimy zakupów na co dzień zwracamy uwagę na stan sanitarno- higieniczny punktów sprzedaży i wyposażenia chłodniczego. Nie kupujemy lodów o zniekształconych kształtach, pogniecionych opakowaniach, co może wskazywać, że lody były wcześniej rozmrożone, przechowywane w niewłaściwej temperaturze. Produkty raz rozmrożone nie mogą być zamrożone ponownie.
Pamiętajmy, że nie stosowanie się do zaleceń przechowywania i transportu środków spożywczych może prowadzić do szybkiego psucia się produktów i stać się siedliskiem groźnych bakterii Salmonella czy Escherichia coli i doprowadzić do zatruć pokarmowych.