18 marca - Europejski Dzień Mózgu
17.03.2023
Pomimo tego, że Europejski Dzień Mózgu wypada 18 marca, My już dziś przypominamy o znaczącym wpływie naszego stylu życia na funkcjonowanie naszego organizmu. Duże znaczenie odgrywa właściwe odżywianie, które jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka, a zwłaszcza dla mózgu.
Dla dobra mózgu warto uważniej przyjrzeć się swojej diecie i wyeliminować z niej niezdrowe, bezwartościowe składniki i przekąski, a wprowadzić większe ilości warzyw, owoców, również suszonych, ziaren, kasz, czy orzechów, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu.
Aby nasz mózg pracował lepiej i wydajniej należy pamiętać, aby w naszej diecie nie zabrakło: kwasów omega-3, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin D, C, A, E, a także minerałów: potasu, żelaza, magnezu, cynku, jodu, chromu i manganu. Dobre nawodnienie, antyoksydanty i lecytyna również wspomagają pracę mózgu. Niedostateczna ilość tych związków w organizmie może skutkować niepokojem, agresją, bólami głowy, problemami z zasypianiem, ciągłym zmęczeniem i stanami depresyjnymi.
Dodatkowo warto przestrzegać kilku zasad:
- Badaj się!
- Odpowiednio się odżywiaj!
- Ruszaj się!
- Postaw na rozwój intelektualny!
- Unikaj używek!
- Wysypiaj się!