Bezpieczeństwo żywności i żywienia
Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
- Nadzór nad obiektami żywności i żywienia, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami w zakresie przestrzegania przez podmioty przepisów prawa żywnościowego w zakresie bezpieczeństwa żywności, materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- Przeprowadzanie kontroli granicznych w miejscach docelowego przeznaczenia oraz wydawanie świadectw stwierdzających spełnienie przez towary objęte kontrolą wymagań zdrowotnych;
- Podejmowanie działań w ramach „Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach” – RASFF;
- Podejmowanie działań związanych z powiadomieniami w Systemie RAPEX w zakresie kosmetyków oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- Pobór próbek żywności, materiałów do kontaktu z żywnością, kosmetyków w ramach urzędowej kontroli i monitoringu;
- Prowadzenie bazy danych systemu informatycznego „System Bezpieczeństwa Żywności II”;
- Przeprowadzenie dochodzenia w przypadku wystąpienia ogniska zbiorowego zatrucia pokarmowego, opracowanie i analiza dokumentacji w zakresie pracy sekcji;
- Prowadzenie porad w zakresie bezpieczeństwa spożywania grzybów rosnących w warunkach naturalnych.