Kampania EFSA
25.07.2023
Czy istnieją zasady higieny żywności, których mogę przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo mojej rodzinie?
Należy pamiętać o kilku praktycznych zasadach, które koncentrują się na utrzymywaniu wszystkiego w czystości, odpowiednim przechowywaniu i dokładnym gotowaniu żywności. Ważne jest również, aby rozdzielać żywność przyrządzoną od tej surowej.
Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:
Utrzymuj czystość
- myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
- myj ręce po wyjściu z toalety
- myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
- chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
- magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną
Gotuj dokładnie
- gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
- żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu,musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
- odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
- wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
- utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
- nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
- nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
Używaj bezpiecznej wody i żywności
- używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
- do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
- wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
- myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
- nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.
Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej kampanii EFSA https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood