Wymagania dla podmiotów zajmujących się dostawami bezpośrednimi, w tym zbiorem runa leśnego, np. grzybów
05.06.2023
WYMAGANIA DLA PODMIOTÓW ZAJMUJĄCYCH SIĘDOSTAWAMI BEZPOŚREDNIMI, W TYM ZBIOREM RUNA LEŚNEGO: NP. GRZYBÓW, OWOCÓW JAGODOWYCH, ZIÓŁ.
Wg § 2.1 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U Nr 112 poz.774) „Dostawy bezpośrednie mogą obejmować produkty produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, takie jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby - uprawne, pochodzące wyłącznie z własnych upraw lub hodowli producentów produkcji pierwotnej , niestanowiących działów specjalnych produkcji rolnej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, oraz pozostałe surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego”.
Zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 ze zm.) określono wymagania dla podmiotów działających na rynku spożywczym, w tym prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich, które to mają obowiązek złożyć wniosek o wpis zakładu albo o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Zgodnie z art. 71 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dania 25 sierpnia 2006 r. „Zakłady prowadzące działalność gospodarczą w zakresie skupu, przechowywania lub sprzedaży grzybów oraz produkcji przetworów grzybowych spełniają obowiązujące wymagania higieniczne oraz muszą zatrudniać klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców”. Natomiast zgodnie z art. 41 cytowanej ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przetwarzane i wprowadzane do obrotu są jedynie grzyby uprawne oraz grzyby rosnące w warunkach naturalnych, świeże lub suszone, znajdujące się w wykazie wprowadzonym rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 115, poz. 672).
Rozporządzenie to określa dodatkowe wymagania dotyczące wprowadzania do obrotu grzybów i stosowania ich do przetwórstwa. Podmioty prowadzące działalność w zakresie skupu grzybów rosnących w warunkach naturalnych oraz podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji przetworów są obowiązane posiadać atesty na grzyby świeże wydane przez grzyboznawcę lub klasyfikatora grzybów oraz atesty na grzyby suszone wydane przez grzyboznawcę. Zakłady żywienia zbiorowego np. restauracje mogą używać do przygotowywania potraw grzybów, jeżeli grzyby te posiadają odpowiedni atest. Z zapisu zawartego w § 4 ust. 1 cytowanego rozporządzenia wynika, iż grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu: wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach, pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.
Ponadto zgodnie z zapisem § 6 cytowanego rozporządzenia grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, przeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego, są wprowadzane do obrotu w opakowaniu.
Biorąc pod uwagę powyższy zapis grzyby świeże i suszone mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone. Wszystkie osoby jak i podmioty gospodarcze zajmujące się wprowadzaniem do obrotu lub produkcją przetworów grzybowych, grzybów albo artykułów spożywczych zawierających grzyby obowiązane są do znajomości oraz przestrzegania zapisów prawa.