Zakres obowiązków
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia wchodzącej skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego należy w szczególności:
- Nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo-żywieniowych z przepisami prawa żywnościowego.
- Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.
- Ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP.
- Nadzór nad suplementami diety, żywnością dla określonych grup oraz żywnością wzbogaconą ze szczególnym uwzględnieniem ich znakowania.
- Pobieranie próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz prób sanitarnych do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu, interpretacja wyników.
- Kontrola żywności GMO.
- Prowadzenie nadzoru nad produkcją pierwotną żywności pochodzenia roślinnego.
- Powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach systemu RASFF oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów.
- Nadzór nad warunkami produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
- Nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych, dokonywanie ocen sposobu żywienia.
- Nadzór nad warunkami żywienia pacjentów w szpitalach, dokonywanie ocen sposobu żywienia.
- Nadzór nad sezonowymi zakładami żywności i żywienia ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych przy trasach turystycznych.
- Nadzór nad obiektami żywieniowymi podczas prowadzenia żywienia dzieci i młodzieży w czasie wypoczynku zimowego i letniego.
- Nadzór nad importem docelowym żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Nadzór nad eksportem żywności do krajów trzecich.
- Nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych, prowadzenie porad grzybowych oraz wydawanie atestów na grzyby świeże.
- Prowadzenie stosownych działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych.
- Zatwierdzanie i rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS, wprowadzanie danych do elektronicznego rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli PIS.
- Podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji, żywienia lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych oraz rozpatrywanie skarg i wniosków.
- Współpraca z Inspekcją Weterynaryjną, innymi inspekcjami i organami w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.
- Prowadzenie postępowań administracyjnych w I instancji oraz dokumentacji
z zakresu postępowania egzekucyjnego w administracji. - Udział w opiniowaniu projektów zakładów żywnościowo-żywieniowych, produkujących żywność oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze, materiały i wyroby do kontaktu z żywnością.