31 maja - Światowy Dzień bez Tytoniu „Uprawiaj żywność, nie tytoń”
31 maja - Światowy Dzień bez Tytoniu „Uprawiaj żywność, nie tytoń”
Każdego roku 31 maja obchodzony jest Światowy Dzień bez Tytoniu. Dzień ten został ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia w 1987 r., aby zwrócić uwagę na negatywne skutki palenia tytoniu i zachęcić osoby uzależnione do zerwania z nałogiem.
Tegorocznym obchodom Światowego Dnia bez Tytoniu towarzyszy hasło „Uprawiaj żywność, a nie tytoń”. Poprzez tę kampanię Światowa Organizacja Zdrowia zwraca uwagę na szkodliwy wpływ uprawy tytoniu na zdrowie człowieka oraz na środowisko.
Światowa Organizacja Zdrowia nawołuje do zaprzestania wspierania upraw tytoniu i wspierania rolników w przechodzeniu na bardziej zrównoważone uprawy, które poprawiają bezpieczeństwo żywnościowe i mogą wyżywić miliony ludzi.
Tytoń stanowi zagrożenie zarówno dla bezpieczeństwa żywnościowego, jak i dla zdrowia rolników, którzy go uprawiają. Są oni narażeni na pestycydy oraz ogromne ilości nikotyny, którą wchłaniają przez skórę podczas obchodzenia się z liśćmi tytoniu. Plantatorzy tytoniu wdychają również duże ilości dymu tytoniowego podczas procesu suszenia, co zwiększa ryzyko przewlekłych chorób płuc i innych problemów zdrowotnych. Szczególnie narażone są kobiety i dzieci, które stanowią najliczniejszą grupę pracowników zatrudnionych przy uprawach tytoniu.
Wspieranie upraw żywności zamiast tytoniu, to wspieranie zdrowia ludzi, ochrona ekosystemu i wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe.
Źródło: https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2023