W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zatrucia grzybami – objawy i zapobieganie

27.08.2024

Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne. Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe, którymi wyróżniają się wśród innych produktów spożywczych. Z jednej strony są cenionym artykułem spożywczym, z drugiej strony niestety, mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Wszystkie zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami, wymiotami i biegunką. W razie zaobserwowania takich objawów należ zgłosić się natychmiast do lekarza! Nie stosujemy żadnych zabiegów na własną rękę, gdyż opóźnia się kontakt z lekarzem co może być przyczyną pogorszenia się stanu chorobowego. Tylko lekarz może ustalić właściwe leczenie.

Zatrucia grzybami

Zatrucia grzybami możesz uniknąć, jeżeli:

  • zachowasz rozwagę i będziesz zbierał tylko gatunki dobrze ci znane.
  • ze ściółki będziesz wyjmował cale owocniki, zwracając również uwagę na trzon, który zawiera ważne charakterystyczne cechy umożliwiające odróżnienie gatunków trujących od jadalnych.
  • przy zbieraniu grzybów obejrzysz dokładnie cały owocnik i ustalisz przynależność gatunkową grzyba, a w przypadku wątpliwych danych okaz wyrzucisz.
  • nie będziesz zbierał owocników małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku.
  • będziesz pamiętał, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe, a muchomory mają blaszki białe.
  • nie będziesz zbierał olszówek i innych grzybów szkodliwych dla zdrowia, powodujących zaburzenia żołądkowo- jelitowe.
  • nie będziesz przechowywał potraw z grzybów nawet w lodówce, pamiętając, że psują się one łatwo i szybko i powstają w nich substancje trujące.

 

Rady dla zbieraczy grzybów

Grzyby należy:

  • zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych woreczków, gdyż ulegają zaparzeniu ( w wyniku czego powstają nawet w gatunkach jadalnych substancje trujące),
  • zbierać rano, gdyż w dzień są nagrzane i podatne na zaparzenie,
  • przed włożeniem do koszy należy je dokładnie oczyścić i obejrzeć,
  • zbierać tylko zdrowe okazy i te, które osiągnęły właściwą wielkość.

Nie należy:

  • zbierać grzybów w czasie deszczu, gdyż nasiąknięte wodą łatwo się psują,
  • przy zbieraniu grzybów, rozkopywać ściółki, bowiem niszczy się grzybnię, która w następnym roku nie będzie już owocować,
  • jeść zbyt dużej ilości grzybów, są one ciężkostrawne i nawet jadalne mogą zaszkodzić,
  • podawać potrawy z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym.

 

KOMUNIKAT

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrzeszowie informuje, że porady grzybowe udzielane  są od poniedziałku do piątku  w godzinach od 8.00 do 9.00 (biuro nr 1 i 3).

Aby uzyskać poradę należy przynieść cały owocnik grzyba ( kapelusz + trzon).

{"register":{"columns":[]}}