KOMUNIKAT NR 4 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Parczewie w sprawie warunkowej przydatności wody do spożycia pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Rudno
24.06.2022
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Parczewie informuje, że w badaniach jakości wody z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Rudno zaopatrującego miejscowości: Rudno I, Rudno II, Rudno III, Radcze, Rudzieniec – gmina Milanów, powiat Parczew; Brzozowy Kąt, Wiski, Woroniec – gmina Komarówka Podlaska, powiat Radzyń Podlaski; Romaszki – gmina Rossosz, powiat Biała Podlaska, stwierdzono przekroczenie parametru mikrobiologicznego, tj. ogólnej liczby mikroorganizmów w 22°C.
Woda warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu
Przegotowania wymaga również woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Zakład Usług Wodnych Międzygminnego Związku Komunalnego z siedzibą w Parczewie, zarządzający wodociągiem zbiorowego zaopatrzenia Rudno, został zobowiązany do podjęcia natychmiastowych działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań.
Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.
Materiały
KOMUNIKAT NR 4 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Parczewie w sprawie warunkowej przydatności wody do spożycia pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia RudnoKOMUNIKAT_NR_4.pdf 1.70MB
- Pierwsza publikacja:
- 24.06.2022 15:12 Tomasz Dominik
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Ewa Kuśmierz
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
KOMUNIKAT NR 4 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Parczewie w sprawie warunkowej przydatności wody do spożycia pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Rudno | 1.0 | 24.06.2022 15:12 Tomasz Dominik |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP