KOMUNIKAT NR 5 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Parczewie w sprawie warunkowej przydatności wody do spożycia pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Białka
05.10.2021
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Parczewie informuje, że w badaniach jakości wody
z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Białka, zaopatrującego miejscowość Białka, gmina Dębowa Kłoda w powiecie parczewskim, stwierdzono przekroczenie parametru mikrobiologicznego, tj. ogólnej liczby mikroorganizmów w 22°C.
Woda warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu
Przegotowania wymaga również woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Gmina Dębowa Kłoda zarządzająca wodociągiem zbiorowego zaopatrzenia Białka, została zobowiązana do podjęcia natychmiastowych działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań.
Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.
Materiały
KOMUNIKAT NR 5 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Parczewie w sprawie warunkowej przydatności wody do spożycia pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Białkascan_komunikat_nr_5.pdf 1.67MB
- Pierwsza publikacja:
- 05.10.2021 12:50 Tomasz Dominik
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Tomasz Dominik
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
KOMUNIKAT NR 5 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Parczewie w sprawie warunkowej przydatności wody do spożycia pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Białka | 2.0 | 05.10.2021 12:56 Tomasz Dominik |
KOMUNIKAT NR 5 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Parczewie w sprawie warunkowej przydatności wody do spożycia pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Białka | 1.0 | 05.10.2021 12:50 Tomasz Dominik |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP