Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:
- nadzór nad przestrzeganiem przez podmioty działające na rynku spożywczym przepisów prawa żywnościowego poprzez przeprowadzanie urzędowej kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do żywności pochodzenia niezwierzęcego produkowanej i wprowadzonej do obrotu oraz produktów pochodzenia zwierzęcego znajdujących się w handlu detalicznym,
- ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz systemu HACCP,
- nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środkami spożywczymi wzbogacanymi,
- kontrola warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz produktami kosmetycznymi,
- kontrola wprowadzania do obrotu oraz stosowania do produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, grzybów uprawnych oraz grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych,
- kontrola żywności genetycznie zmodyfikowanej oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do wykorzystania jako żywność,
- nadzór nad sezonowymi zakładami żywności i żywienia ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych przy trasach turystycznych,
- powiadamianie o niebezpiecznej żywności oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
- powiadamianie oraz monitorowanie działań mających na celu wycofanie z rynku produktów kosmetycznych nie spełniających wymagań w ramach funkcjonowania Europejskiego Systemu Szybkiej Wymiany Informacji o Produktach Niebezpiecznych – RAPEX,
- pobieranie do badań laboratoryjnych próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych,
- prowadzenie dochodzeń w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, opracowywanie i analiza dokumentacji,
- rejestracja i zatwierdzanie zakładów podlegających nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie produkcji i wprowadzania do obrotu żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- nadzór nad importem docelowym,
- nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo- wychowawczych, dokonywanie oceny sposobu żywienia,
- podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dotyczących nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, produktów kosmetycznych,
- dokonywanie analiz w zakresie warunków produkcji, przetwarzania, magazynowania i obrotu żywnością, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych oraz w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanej, przetwarzanej, magazynowanej i wprowadzanej do obrotu żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- sporządzanie sprawozdań z działalności pionu Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi GIS,
- współpraca z jednostkami samorządu terytorialnego, Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- rozpatrywanie i załatwianie interwencji w zakresie właściwości rzeczowej Sekcji,
- prowadzenie dokumentacji dotyczącej merytorycznej działalności Sekcji,
- prowadzenie postępowania administracyjnego w ramach sprawowanego nadzoru.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 13.09.2021 12:31 Tomasz Dominik
- Pierwsza publikacja:
- 11.12.2020 09:46 administrator gov.pl