Bezpieczne grzybobranie
W Polsce możemy spotkać około 1400 gatunków grzybów jadalnych i 200-250 gatunków trujących. Przeciętny polski amator grzybobrania jest w stanie rozpoznać mniej więcej 15 gatunków rodzimych grzybów. Zbierając grzyby na własne potrzeby, musimy kierować się doświadczeniem i zdrowym rozsądkiem. Lekarze przestrzegają, że kęs muchomora może zabić dorosłego człowieka. Zawarte w nim toksyny bardzo szybko niszczą wątrobę. Niestety, wszelkie proste sposoby na odróżnienie trujących grzybów od jadalnych są zawodne. Te pierwsze nie muszą być niesmaczne, śmierdzące czy piekące.
Skąd początkujący grzybiarz powinien czerpać swoją wiedzę? Najlepszym jej źródłem są doświadczeni grzybiarze - jeśli mamy możliwość wybrać się w ich towarzystwie do lasu, to wiedza, którą zdobędziemy na takiej wyprawie, będzie bezcenna.
Kolejnym źródłem informacji są atlasy, przewodniki grzybiarza, poradniki. Niektórzy grzybiarze, mając do czynienia z "niepewnym" okazem proszą o jego identyfikację na stronach fanów grzybobrania lub zgłaszają się do klasyfikatorów grzybów i grzyboznawców.
Jednak złotą zasadą zbierania grzybów, którą powtarzają wszyscy doświadczeni grzybiarze, jest: jeśli widzisz grzyba, co do którego nie masz 100 proc. pewności, że jest to grzyb jadalny, po prostu zostaw go, nie zbieraj, nie ryzykuj.
Zbierając i spożywając grzyby w sposób nieodpowiedzialny narażamy się - w najlepszym wypadku - na nieprzyjemności żołądkowe, a w najgorszym na śmierć!
Grzybobranie może być niebezpiecznym hobby!