Chemikalia
Przede wszystkim dowiedz się z czym pracujesz:
- Poznaj stosowane w Twoim zakładzie substancje i mieszaniny chemiczne i dowiedz się jakie zagrożenie mogą spowodować
- Pamiętaj żeby posiadać karty charakterystyki dla stosowanych chemikaliów, zapoznaj się z ich treścią (art. 221 Kodeksu pracy).
- Wykaz wszystkich substancji i mieszanin powinien znaleźć się w „spisie stosowanych substancji i mieszanin chemicznych”. Do jego prowadzenia zobowiązuje §2. art. 221 Kodeksu pracy.
- Nie dopuszczaj do sytuacji w której niebezpieczne chemikalia (np. farby, rozpuszczalniki, paliwa) są przechowywane w nieoznakowanych pojemnikach. (§1 art. 221 Kodeksu pracy ). Zwróć szczególną uwagę na opakowania po produktach spożywczych. Nie wolno w nich przechowywać chemikaliów, a w takiej sytuacji bardzo łatwo o wypadek! Opakowania muszą również zabezpieczać pracowników przed szkodliwym działaniem, pożarem lub wybuchem ich zawartości.
Powiadom pracowników o zagrożeniach:
- Udostępnij pracownikom karty charakterystyki stosowanych przez nich chemikaliów. Zwróć szczególny nacisk na sekcję 4 (pierwsza pomoc) oraz sekcję 8 (środki kontroli ryzyka). Sprawdź instrukcje bhp/stanowiskowe uwzględniające informacje zawarte w kartach charakterystyki (art. 2374 § 2 Kodeks pracy).
- Uwzględnij czynniki chemiczne w ocenie ryzyka. (§ 2 rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 grudnia 2004 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy związanej z występowaniem w miejscu pracy czynników chemicznych).
- W razie potrzeby przeprowadź badania i pomiary stężenia czynników chemicznych w środowisku pracy dla substancji, dla których wyznaczono wartość najwyższego dopuszczalnego stężenia (NDS), a z wynikami badań zapoznaj pracowników.
Etykieta produktu będącego w obrocie na terytorium RP powinna być sporządzona w języku polskim. Podobnie jest z kartą charakterystyki. Masz prawo żądać od swojego dostawcy tak sporządzonych etykiet i kart.