Kampania EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął kampanię informacyjną „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood.
Celem kampanii jest uświadomienie konsumentom jak istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności odgrywa nauka.
Konsumenci w Unii Europejskiej należą do najlepiej chronionych i poinformowanych o zagrożeniach w łańcuchu żywnościowym obywateli na świecie. Unijny system bezpieczeństwa żywności wytycza odpowiednie zasady i wymagania dla przedsiębiorców, organów kontrolnych, jak również daje konsumentom prawo do dostępu do wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa produkcji, przetwarzania, pakowania, etykietowania i sprzedaży żywności.
W ramach tego systemu niezależni eksperci EFSA przeprowadzają ocenę ryzyka na podstawie przeglądu danych naukowych i badań. EFSA współpracuje z krajowymi organami bezpieczeństwa żywności w całej Europie, z krajowymi partnerami, a także międzynarodowymi organizacjami, aby wymagania dot. bezpieczeństwa żywności opierały się na rzetelnych dowodach naukowych. Kluczowym przesłaniem kampanii jest zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych i pewnych wyborów żywieniowych.
EFSA zachęca kraje UE do wsparcia kampanii w ramach lokalnych inicjatyw. Dlatego też w sierpniu br. Państwowa Inspekcja Sanitarna zainicjuje akcję edukacyjną wpisującą się tematyką w kampanię informacyjną „Wybieraj Bezpieczną Żywność”. Akcja edukacyjna będzie realizowana jesienią. Działania te będą skierowane głównie, ale nie jedynie, do rodziców dzieci szkolnych i przedszkolnych.
Szanowni Państwo,
W związku z trwającą Kampanią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności „Wybieraj bezpieczną żywność” przy udziale Głównego Inspektora Sanitarnego, Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny oraz Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piasecznie zaprasza do udziału w webinariach w dniu 04.11.2021 r. o godz. 11:00 lub 16:00.
Materiały
Webinarium_I_termin_4112021_r_godz_1100-1200Webinarium_I_termin_4112021_r_godz_1100-1200_(003).pdf 0.10MB Webinarium_II_termin_4112021_r_godz_1600-1700
Webinarium_II_termin_4112021_r_godz_1600-1700_(003).pdf 0.10MB