GRZYBY – podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
W Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Pile jest możliwość skorzystania
z porad, konsultacji grzyboznawcy i/lub klasyfikatora grzybów oraz uzyskania atestu na grzyby świeże i suszone.
Od poniedziałku do piątku od godziny 7:25 do 10:00
Ważne aby do oceny grzybów przynosić całe owocniki (kapelusz oraz trzon) ponieważ istotne cechy diagnostyczne znajdują się również na trzonie owocnika.
Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków grzybów wymienionych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia.
JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ NA GRZYBOBRANIE?
- Odpowiednie ubranie zabezpiecza nas przed ukąszeniem owadów i żmij – bluzka lub kurtka z długim rękawem, spodnie z długimi nogawkami, buty z wyższą cholewką, nakrycie głowy.
- Koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy, w foliowej torebce grzyby zaparzają się – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia.
- Środek odstraszający owady – uchroni nas przed komarami i kleszczami.
DEKALOG GRZYBIARZA
• Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
• Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
• Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe- z „siateczką”.
• Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
• Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
• Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
• Unikaj grzybów małych- trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie!
• Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
• Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
• Nie identyfikuj grzybów próbując ich!
NIE ZALECA SIĘ SPOŻYWANIA GRZYBÓW!
• kobietom w ciąży i karmiącym
• dzieciom
• osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego
PAMIĘTAJ!
• Zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia.
• Zbieraj grzyby, co do których masz całkowitą pewność.
• Jeżeli masz wątpliwości co do gatunku grzybów, nie ryzykuj!
ZATRUCIA GRZYBAMI
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
• nudności
• wymioty
• ból brzucha i głowy
• podwyższona temperatura ciała
Uwaga!
W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: czubajka kania, gąska zielona, może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować Ci życie!
Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne
w skutkach!
AKTUALNY WYKAZ GRZYBÓW DOPUSZCZONYCH DO OBROTU
Dnia 18 listopada 2022 r. ukazało się Rozporządzenie Ministra Zdrowia, zmieniające Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
Lista grzybów dopuszczonych do obrotu została rozszerzona i aktualnie znajdują się na niej 72 gatunki grzybów.
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby znajduje się w poniższym linku
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220002365
Materiały
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobraniaPodstawowe_zasady_bezpiecznego_grzybobrania.pdf 0.57MB