W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacje dla interesantów

Informacje dla interesantów

Przedsiębiorca rozpoczynający działalność na rynku spożywczym zobowiązany jest do zatwierdzenia lub zarejestrowania zakładu w świetle ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U .z 2023r. poz. 1448).
W celu uzyskania decyzji zatwierdzającej zakład i wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej konieczne jest złożenie stosownego wniosku w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Zakłady posiadające dokumenty wydane na podstawie nieaktualnej ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia jak również przepisów prawa żywnościowego obowiązującego jeszcze przed 2001 r. nie mają obowiązku składania wniosków.
Prawo Żywnościowe wymaga, aby przedsiębiorca sektora spożywczego informował Państwowego Inspektora Sanitarnego o wszelkich zmianach dotyczących zakładu lub zaprzestaniu prowadzenia działalności.

Zatwierdzenie zakładu nie jest wymagane w odniesieniu do:
- działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;
- obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
- gospodarstw agroturystycznych;
- podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
- aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
- sklepów zielarskich;
- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane – trwałe mikrobiologicznie;
- producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności na „odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
- zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów wprowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.
W tych przypadkach należy złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.

III. W sytuacji importu lub eksportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, należy złożyć wniosek nie później niż 48 godzin przed planowanym przywozem lub wywozem towarów a w przypadku środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie nie później niż 24 godziny.

Wzory wszystkich wniosków znajdują się w zakładce: „Pliki do pobrania"

e-mail:
higiena.zywnosci.psse.pila@sanepid.gov.pl

Przyjmowanie interesantów:
godz. 8.30 – 15.00 pok. nr 8

Dyżur grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów:
W okresie grzybobrania od poniedziałku do piątku
godz. 7.25 - 10.00 pok. nr 8

{"register":{"columns":[]}}