Informacje dla interesantów
Przedsiębiorca rozpoczynający działalność na rynku spożywczym zobowiązany jest do zatwierdzenia lub zarejestrowania zakładu w świetle ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U .z 2023r. poz. 1448).
W celu uzyskania decyzji zatwierdzającej zakład i wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej konieczne jest złożenie stosownego wniosku w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Zakłady posiadające dokumenty wydane na podstawie nieaktualnej ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia jak również przepisów prawa żywnościowego obowiązującego jeszcze przed 2001 r. nie mają obowiązku składania wniosków.
Prawo Żywnościowe wymaga, aby przedsiębiorca sektora spożywczego informował Państwowego Inspektora Sanitarnego o wszelkich zmianach dotyczących zakładu lub zaprzestaniu prowadzenia działalności.
Zatwierdzenie zakładu nie jest wymagane w odniesieniu do:
- działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;
- obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
- gospodarstw agroturystycznych;
- podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
- aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
- sklepów zielarskich;
- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane – trwałe mikrobiologicznie;
- producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności na „odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
- zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów wprowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.
W tych przypadkach należy złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.
III. W sytuacji importu lub eksportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, należy złożyć wniosek nie później niż 48 godzin przed planowanym przywozem lub wywozem towarów a w przypadku środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie nie później niż 24 godziny.
Wzory wszystkich wniosków znajdują się w zakładce: „Pliki do pobrania"
e-mail:
higiena.zywnosci.psse.pila@sanepid.gov.pl
Przyjmowanie interesantów:
godz. 8.30 – 15.00 pok. nr 8
Dyżur grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów:
W okresie grzybobrania od poniedziałku do piątku
godz. 7.25 - 10.00 pok. nr 8